Grujičić: Softver za zakazivanje magnetne rezonance služiće i za zakazivanje drugih pregleda

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada RS/RTS
Podelite vest

Ministarka zdravlja Danica Grujičić najavila je danas da će se softver, koji se koristi za zakazivanje magnetne rezonance, služiti i za zakazivanje i nekih drugih specijalističkih pregleda, kako bi se smanjile liste čekanja.

“Mi ćemo, najverovatnije, softver koji smo iskoristili za zakazivanje za magnetnu rezonancu koristiti kao jednu vrstu kontrole zakazivanja pregleda za oftalmologiju, endokrinologiju i one oblasti koje su najzahtevnije”, rekla je ministarka, gostujući na RTS-u.

Istakla je da je problem nastao kada su ukinute čitave specijalističke službe u mnogim domovima zdravlja, negde su lokalne samouprave na sebe preuzele njihovo finansiranje, a mnogi domovi zdravlja su ostali i bez oftalmologa, oralnog hirurga, interniste i dermatologa.

Na pitanje kako doći do termina u domovima zdravlja, bolnicama i kliničkim centrima, brže i lakše, Grujičić je rekla – dobrom kontrolom i dobrom analizom.

“Kad smo napravili ovaj softver, konstatovali smo da je bilo na toj listi oko 7.000 ljudi, a kad smo izanalizirali, sve je to trebalo okrenuti i telefonom, pola njih je bilo zapravo upisano na dva mesta. Zato što se ljudi plaše, ako se aparat pokvari, bolje da zakažu i na drugom mestu. Nema potrebe to da rade, sada svaka bolnica ima skener”, kazala je ona.

Ukazala je da treba da se uradi šestomesečno proveravanje liste čekanja za ortopediju.

“Zaista ne mogu da verujem da nikako na drugi način ne može da se pomogne pacijentima, nego samo ugradnjom ili veštačkog kuka ili veštačkog kolena. Ja bih pre išla na to da se odobri Fondu da jednostavno plaća rehabilitacione centre, ne onda posle operacije. Posle operacije njemu najmanje treba, nego da se izbegne operacija”, rekla je ministarka.

Kada je reč o zabrani pušenja na javnim mestima, ministarka je istakla da je novi zakon praktično gotov i da bi trebalo da uskoro dođe na javnu raspravu.

Na pitanje o povećanju plata u zdravstvu rekla je da će sada plate lekara specijalista biti 1.259 evra.

“Što se tiče plata, niko nije zadovoljan, ali je činjenica da su daleko veće plate nego što su bile i treba da budu još veće”, rekla je Grujičić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x