Gubici Elektrodistribucije Srbije u 2023. bili milijardu dinara

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto; Srbija Vesti
Podelite vest

Elektroprivreda Srbije (EPS) je prošle godine imala rekrodnu dobit 114,3 milijardi dinara, ali preduzeće koje se bavi distribucijom struje potrošačima, Elektrodistribucija Srbije (EDS) ne može se pohvaliti da je bilo uspešno, piše “Danas”.

Prema finansijskim izveštajima objavljenim na APR-u, Elektrodistribucija je zabeležila gubitak od milijardu dinara ili skoro devet miliona evra. Prethodne, 2022. godine dobit EDS-a je iznosila 250 miliona dinara, ili nešto više od dva miliona evra.

Elektrodistribucija, koja je 2021. godine izdvojena iz EPS-a, u prošloj godini je isporučila 26,3 miliona megavatsati električne energije što je smanjenje za 1,7 odsto u odnosu na 2022. godinu.

Istovremeno je EDS preuzela 29,5 miliona megavatsati struje. Razlika između preuzete i isporučene struje odnosi se na pokriće gubitaka u distributivnom sistemu. Gubici su iznosili prošle godine 3,2 miliona megavatsati struje.

Poređenja radi, to je više od polovine godišnje proizvodnje hidroelektrane Đerdap 1 i 2, koje prema podacima sa sajta EPS-a, godišnje proizvedu sedam miliona megavatsati električne energije, piše “Danas”.

Kako se navodi u napomenama uz finansijske izveštaje EDS-a, gubici su činili 10,85 odsto ukupno preuzete struje prošle godine, a to je čak smanjenje u odnosu na 2022. kada su gubici iznosili 11,22 odsto ukupno preuzete energije.

Troškovi nabavke električne energije za pokriće gubitaka EDS-a bili su prošle godine za 11,7 milijardi dinara (blizu 100 miliona evra) veći u 2023. nego u 2022. godini.

Ukupno je EDS za izgubljenu struju platila 38,2 milijarde dinara (326 miliona evra) EPS-u.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x