Hamović: Kulturna scena u Srbiji upala u populistički vrtlog koji ohrabruje tabloidni duh

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Beograd, 1.1.2023. - Manifestacija "Ulica otvorenog srca" suncanog prvog dana Nove godine okupila je Beogradjane u Makedonskoj i Svetogorskoj ulici na potezu od Doma omladine, Radio Beograda i pozorista Atelje 212. (BETAPHOTO/MILOS MISKOV)
Podelite vest

Direktor i glavni urednik Izdavačke kuće “Klio” Zoran Hamović izjavio je danas da je kulturna scena u Srbiji upala u “populistički vrtlog” koji, bez umetničkih ciljeva i stvaralčke etike, ohrabruje “tabloidni duh”.

“Oslobođenje od pandemijskih zabrana pružilo je priliku ustanovama da se ‘probude’. Dobro je da se za pozorišne predstave čekaju karte, da se umnožavaju tv serije, otvaraju izložbe i galerije, povećava broj objavljenih knjiga, ali stiče se utisak da je produkcijski kvantitet izazvao populistički vrtlog. Prekomerna i ubrzana proizvodnja bez vrhunskih umetničkih ciljeva, bez stvaralačke etike, obezvređuje smisao kulturnog delovanja i utapa se u tabloidno duhovno okruženje”, kazao je Hamović za agenciju Beta.

Kada je reč o kulturnoj politici na republičkom nivou, dodao je on, potreban je hitan i ozbiljan razgovor predstavnika ministarstva sa udruženjima i predstavnicima pojedinih kulturnih oblasti.

On je rekao da je kulturna politika na republičkom nivou zabrinjavajuće “geografski diferencirana”, bez jasnih kriterijuma, uz neopravdane prioritete u finansiranju, a ilustrativan primer prošle godine bili su konkursi za podršku izdavaštvu i bibliotekama.

“Voleo bih da govorimo više o dobrim rešenjima, jer ovo je vreme u kome treba isticati i odati priznanje urađenom. Ali razumem da je potrebno da istaknem ono što bi trebalo promeniti i popraviti i na nižem nivou od republičkog. U najkraćem – netransparentnost i nejasna procedura ‘krasile’ su i rezultate gradskih konkursa”, kazao je on.

Upitan šta treba promeniti u razvoju kulture u 2023. godini, Hamović je rekao da bi voleo da umetnička i kulturna scena budu obogaćene tehnološkim i organizacionim inovacijama, da odgovore ekološkim izazovima i da se založe za preuređenje medijske scene.

“Perspektiva je u otkrivaju prostora kulturnog delovanja u prisustvu veštačke inteligencije. Iako ovakva vrsta zahteva može izgledati kao da zagovaramo nešto neprimereno i nedohvatljivo, izvesno je da se s tim neminovno suočavamo, što je nesumnjivo veliki izazov za umetnost i kulturu”, kazao je on.

S druge strane, dodao je Hamović, građani Srbije se suočavaju sa medijskim nasiljem i uznemiravanjem, umesto obaveštavanjem.

“Nije moguće, a nije ni potrebno ukidati one medije koji toksično deluju na društvo. Kulturna javnost se može zalagati da se stimulativnim merama smanji ili sasvim ukine prostor za ponižavanje građana”, kazao je on.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x