Hibridni sistem SPECT/CT u ČIGOTI

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Čigota
Podelite vest

Кrajem 2018. je završeno renoviranje Odeljenja nuklearne medicine u Specijalnoj bolnici „Čigota“ na Zlatiboru, kada je u novim, optimalnim uslovima instalirana savremena oprema, između ostalog i sistem najnovije generacije SPECT/CT.

Hibridni sistem SPECT/CT, marke Siemens Symbia T6, u „Čigotu“ je stigao kroz program tehničke saradnje Međunarodne agencije za atomsku energiju sa Vladom Republike Srbije u programskom ciklusu 2016-2017. Ovo je prvi uređaj ove vrste instaliran u nekoj medicinskoj ustanovi u Srbiji.

Odlika hibridnog sistema je da spaja dva uređaja u jedan: savremenu dvodetektorsku gama kameru i uređaj kompjuterizovane tomografije (CT). Кao rezultat ovog hibrida dobijamo možda najdetaljniju dijagnostiku pojedinih oboljenja i stanja. Scintigrafije (metode nuklearne medicine) su jedinstvene, jer ne ukazuju samo na fizičko postojanje određene promene ili tkiva, već intenzitet nakupljanja radioaktivnih izotopa u njima je u direktnoj proporciji sa intenzitetom metabolizma navedenog tkiva.

Najveći nedostatak dosadašnjih nuklearnomedicinskih procedura: precizna lokalizacija uočene promene je prevaziđena preklapanjem dobijene scintigrafske slike sa CT-om. Dobijena hibridna slika pokazuje tačnu anatomsku lokalizaciju uočenog poremećaja.

Primena ovog aparata je od velikog značaja prvenstveno za onkologiju, ali i za bolesti srca, jetre, bubrega itd. Кorišćenjem ovog aparata smanjuje se vreme snimanja pacijenta i povećava se broj urađenih procedura.

Zaposleni su manje izloženi jonizujućem zračenju jer su procesi na uređaju u velikoj meri automatizovani i ne zahtevaju duži kontakt osoblja sa radioaktivnim pacijentom. Veliko je interesovanje pacijenata za
preglede na ovom sistemu iz Republike Srbije kao i okolnih zemalja.

Izvor: Niške Vesti

„ČIGOTA“ Zlatibor
Dr Dragoslava Zeke Smiljanića, Zlatibor
031 597 597
www.cigota.rs
FACEBOOK

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x