Hil: Bojkot izbora nije način za prevazilaženje problema

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen RTS
Podelite vest

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas u Beogradu posle sastanka predstavnika vlasti i opozicije o primeni preporuka ODIHR-a za poboljšanje izbornih uslova, da bojkot izbora nije način za prevladavanje problema.

“Iz pozicije moje vlade, ali i vlada drugih zemalja imamo veliku želju da vidimo da Srbija uspe u ovome, da se prepiruke sprovedu. Međunarodna zajednica je jasna, mi ne volimo bojkote kao načine prevladavanja problema”, rekao je Hil posle sastanka u Skupštini Srbije.

Američki ambasador istakao je da je samo na Srbiji kako će ovaj politički problem biti rešen i kakvim pristupom iako pregovarači nisu saglasni.
“Srbija je jedinstvena, ali ovakvi politički problemi nisu. Teški su, ali prvi korak mora da bude dijalog”, rekao je.

Hil je naveo da je prisustvovao sastanku sa još nekoliko kolega kao posmatrač i da nisu bili pozvani da učestvuju.

“Kao posmatrač mogu da kažem da su ovakvi dijalozi značajni i da treba da se nastave. Dijalozi nisu samo važni, često su i teški njihova jedina svrha nije samo da se dođe do dogovora”, rekao je on.

Hil je izrazio zadovoljstvo što je “današnji razgovor bio u pozitivnoj atmosferi”, ali je dodao da je “svestan da se problemi i neslaganja nastavljaju”.

“Moram da kažem da su u pitanju veoma teški problemi, ali Srbija sa njima mora da se izbori”, dodao je on.

Trećem sastanku, uz predstavnike vlasti, dela opozicije i civilnog sektora, prisustvovali Hil, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre i šef Misije OEBS u Srbiji Jan Bratu, a na poziv predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić.

Sastanku nisu prisustvovali koalicija NADA, kao ni pokret Ekološki ustanak, koji je deo koalicije “Srbija protiv nasilja”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x