Hil: Sloboda medija da budu nezavisni je pokretački mehanizam demokratije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen RTS
Podelite vest

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil izjavio je povodom obustave emitovanja programa na televizijama N1 i Nova S da su profesionalnost medija i njihova sloboda da budu nezavisni pokretački mehanizam jedne demokratije.

Povodom poteza televizija N1 i Nova S, koje celog dana nisu emitovale program, Hil je kazao da misli da Srbija može da napreduje u oblasti slobode medija, ali da je pred njom “definitivno dug proces koji mora da bude nastavljen”.

“Sloboda medija je nešto na čemu zajednica treba da radi. Kako bi se ispunio taj cilj, ljudi treba da rade kontinuirano, sve vreme. Ne postoji jedan trenutak u kojem sve postane u redu, već je to jedan proces na kojem treba da se radi”, rekao je Hil za televiziju N1.

Televizije N1 i Nova S su 24 sata emitovale telop sa natpisom “Mrak u Srbiji bez slobodnih medija”, sa ciljem da, prema navodima televizije N1, “stvore realnu sliku kako bi izgledalo informisanje da građani Srbije imaju samo jednu verziju događaja, samo jedan, vladajući stav, samo jedno mišljenje i vesti bez kritičkog glasa”.

“Poslednji u nizu poteza u Srbiji koji imaju za cilj pritisak na slobodne medije jeste postupanje Regulatornog tela za elektronske medije, koje ne donosi odluku o petoj dozvoli za nacionalno emitovanje, iako su svi primenjivi rokovi prošli. Pre nekoliko meseci, N1 je aplicirao za nacionalnu dozvolu, a ishod je pokazao da REM-u nije stalo do pluralizma u medijima ili unapređenja stanja na medijskoj sceni. Sada vidimo da se ista situacija ponavlja, i zato se N1 solidariše sa koleginicama i kolegama televizije Nova S, koja se prijavila na konkurs za petu dozvolu”, navela je televizija N1.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x