Hiljade Palestinaca u Jerusalimu prisustvovalo sahrani ubijene novinarke Al Džazire (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Mourners carry slain Al Jazeera veteran journalist Shireen Abu Akleh during her funeral procession in the Old City of Jerusalem, Friday, May 13, 2022. Abu Akleh, a Palestinian-American reporter who covered the Mideast conflict for more than 25 years, was shot dead Wednesday during an Israeli military raid in the West Bank town of Jenin.(AP Photo/Mahmoud Illean)
Podelite vest

Hiljade Palestinaca prisustvovalo je danas sahrani novinarke Al Džazire Abu Akleh, koja je poginula u sredu na okupiranoj Zapadnoj obali dok je izveštavala o izraelskoj vojnoj raciji.

U anektiranom istočnom Jerusalimu izbilo je nasilje kada je kovčeg sa posmrtnim ostacima novinarke iznošen iz bolnice i izraelska policija rasterivala je okupljene koji su mahali palestinskim zastavama.

Tokom prenosa lokalne televizije videlo se kako je u jednom trenutku kovčeg pao na zemlju, a potom je prenet u crkvu u Starom gradu u Jerusalimu, javile su agencije.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim u ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, a Palestinci planiraju da u tom delu Jerusalima bude glavni grad njihove buduće države.

Izraelski lideri međutim tvrde da će ujedinjeni Jerusalim zauvek ostati prestonica Izraela, iako aneksija nije međunarodno priznata.

Danas su Palestinci u istočnom Jerusalimu uzvikivali da će umreti da bi Palestina živela i nazivali taj grad voljenim domom, a kasnije pevali palestinsku himnu, preneo je AP.

Izraelske vlasti su saopštile da je novinarka verovatno pogođena u palestinskoj vatri, ali je kasnije navedeno da se ne isključuje mogućnost da su smrtonosni metak ispalili izraelski vojnici.

Palestinska uprava, Al Džazira, katarski TV Kanal za koji je palestinska novinarka radila i Vlada Katara su optužili izraelsku vojsku za njeno ubistvo.

Izraelska vojska je danas objavila da je prva istraga smrti novinarke pokazala da je žestoka razmena vatre izbila u Dženinu oko 200 metara od mesta gde je ona ubijena, ali da nije bila u stanju da zaključi da li su je pogodile izraelske snage ili palestinski ekstremisti.

Za novinarkom se žalilo na palestinskim teritorijama i u arapskim zemljama.

Abu Akleh je četvrt veka provela izveštavajući o teškom životu pod izraelskom vojnom upravom, koja traje gotovo 55 godina i bila je veoma poštovana, navodi AP.

Posle napetih scena ispred bolnice policija je omogućila porodici da prenese kovčeg u katoličku crkvu u Starom gradu, punu vernika, dok su ispred bolnice suzavcem rasterivane desetine demonstranata.

Nakon službe hiljade ljudi se uputilo ka groblju, mašući palestinskim zastavama i uzvikujući “Palestina, Palestina”.

Policija je naknadno saopštila da su okupljeni oko bolnice uzvikivali nacionalističke slogane i ignorisali pozive da stanu. Uz to su bacali kamenice na policajce koji su bili primorani da odgovore.

Nekoliko sati kasnije telo pokojnice je sahranjeno na groblju van Starog grada.

Moglo bi se očekivati da dve strane međusobno sumnjaju u rezultate odvojenih istraga ubistva 51-godišnje novinarke koja je postala poznata izveštavajući o drugom paletinskom ustanku, intifadi, protiv izraelske okupacije, početkom 2000-tih godina.

Organizacije za ljudska prava podsećaju da Izrael retko vodi temeljne istrage i da blago kažnjava počinitelje u slučaju da ih pronađe.

Smrt Abu Akleh je međutim izazvala oštre osude jer ne samo da je bila čuvena novinarka već je i državljanka SAD.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x