Hotelijeri: Beogradu treba još hotela za specijalizovanu izložbu 2027. ali je gradnja skupa

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: nitra.gov.rs
Podelite vest

Beogradu je potrebno još novih hotela, ali je izgradnja skupa, a visoke su i kamate na kredite, pa je pitanje da li bi se isplatili, rekli su hotelijeri komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će za specijalizovanu izložbu EXPO 2027. biti potrebno još oko 130 novih hotela u glavnom gradu.

Suvlasnik kompanije “Matijević” koja upravlja hotelom Centar Beograd, Bojan Matijević rekao je za Betu da o proširenju kapaciteta ne razmišlja.

“Prosečna popunjenost naših nekoliko hotela je oko 70 odsto i za sada ne razmišljamo o proširenju kapaciteta jer je gradnja izuzetno skupa”, rekao je Matijević.

Specijalizovana izložba BEOGRAD EXPO 2027 sa temom “Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve” (Play for Humanity – Sport and Music for All)  biće održan od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine, a očekuje se dolazak oko tri miliona posetilaca.

Matijević je rekao da je za izgradnju hotela potrebno oko tri godine i još dve da se uhoda, ali da su kamate na kredite visoke i iznose oko deset odsto. Ako bi hotel sada počeo da se gradi, za naredne četiri godine trebalo bi platiti kamatu od 40 odsto na kredit za njegovo finansiranje.

“To je preskupo, koliko bi trebalo da košta soba u takvom hotelu? Drugi problem je kako napuniti taj hotel kada prođe izložba, a treći da li privreda koja je sada u krizi može to da finansira. Potrebno je da hotel radi 30 godina da bi se isplatio”, rekao je Matijević.

Direktor Udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) Georgi Genov rekao je da je trenutna popunjenost kapaciteta hotela u Srbiji od 70 do 80 odsto.

“U Beogradu ima 119 kategorisanih hotela sa 7.646 smeštajnih jedinica ili sa 10.581 krevetom. Od maja ove godine deset hotela u Srbiji je izgubilo pravo na kategorizaciju jer su zapušteni”, rekao je Genov.

Dodao je da je nedopustivo da Srbija nema pomoćnika ministra za turizam koji bi se opertivno bavio problemima u tom sektoru

Direktor hotela Hilton Aleksandar Vasilijević rekao je da su kapaciteti tog hotela poslednjih godinu dana puni i da Beogradu treba još hotela.

“Nema dileme da Beogradu treba još hotela, jer aviokompanija Er Srbija svake godine otvara novih 15-20 destinacija, otvorena je još jedna pista na aerodromu, pa će se povećati i broj aviona. Nama je u planu proširenje kapaciteta, ali to treba da potvrdi i ‘matematika'”, rekao je Vasilijević.

Hotel M, prema rečima direktora Desimira Popovića, može da pripremi postojeće kapacitete za veći priliv gostiju tokom izložbe, ali za sada ne planira proširenje.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x