Hrišćani koji poštuju gregorijanski kalendar danas proslavljaju Božić

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Hrišćani koji poštuju gregorijanski kalendar danas slave Božić. Jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika dan je, kada je po predanju, rođen Isus Hristos.

Božić po gregorijanskom kalendaru slavi najveći broj hrišćana širom sveta, a u našim krajevima običaj je da se na ovaj dan okupi najuža porodica i u veselom raspoloženju proslavi Hristovo rođenje.

Prema Bibliji, Isus Hristos je Sin Božji, kojeg je rodila devica Marija, bezgrešnim začećem putem Svetog duha, u gradu Vitlejemu.

Kako uči hrišćanstvo, Isus Hrist rođen je tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvezda koja se kretala od istoka ka zapadu zaustavila iznad pećine kraj Vitlejema. Njegovo rođenje donelo je svetlost istine ljudskom rodu, čime je ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

Jasle dočaravaju uslove u kojima je Hristos rođen

Vernici u katoličkim i drugim crkvama zapadnog obreda na Božić se klanjaju jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifom.

Običaj da se u crkve postave jasle potiče iz 13. veka. Božićno vreme je od prvih početaka ovog praznika vezano za svetlo, tačnije za izvor svih svetlosti, Sunce i posebno Boga.

 

Patrijarh Porfirije čestitao predstavnicima crkava i svim vernicima
Božić po novom kalendaru

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije uputio je poglavarima pomesnih pravoslavnih Crkava, Papi rimskom Franji, predstavnicima tradicionalnih crkava u Srbiji i svim pvernicima koji Božić proslavljaju po gregorijanskom kalendaru.

Čestitku je uputio patrijarsima – carigradskom Vartolomeju, aleksandrijskom i sve Afrike Teodoru, antiohijskom i sveg Istoka Jovanu, rumunskom Danilu i bugarskom Neofitu, kao i arhiepiskopima kiparskom i Nove Justinijane Hrizostomu, atinskom i sve Jelade Jeronimu i tiranskom i sve Albanije Anastasiju.

Patrijarh Porfirije uputio i nadbiskupu beogradskom Ladislavu Nemetu kao i apostolskom nunciju u Srbiji, arhiepiskopu kenterberijskom, biskupima subotičkom, sremskom, Reformatske Hrišćanske Crkve u Srbiji, Slovačke Evangelističke Crkve, zameniku biskupa Evangeličke Hrišćanske Crkve, kao i biskupu krsturskom.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x