I pored desetine drugih, kažu turisti on je najlepši – Vidikovac BANJSKA STENA na Tari (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Luka Stojković
Podelite vest

Vidikovac Banjska Stena jedno je od najpopularnijih mesta na Tari. Na stotine turista tu dnevno dođe, zbog najlepšeg pogleda na Perućac ali i slika koje su sa ovog mesta fantastične. Društvene mreže preplavljene su fotografijama sa ovog vidikovca. Iako ih na Tari ima na desetine jednako lepih, vidikovac Banjska Stena je možda najpopularniji.

Od Mitrovca na Tari ovaj vidikovac udaljen je 6 kilometara šumskim putem, kojim je najbolje ići pešaka ali će vas lokalni vozači tu provesti i autobusom. Poslednjih 1000 metara pešači se po stenovitoj šumi do samog vidikovca koji će vam oduzeti dah – lepotom. Put do vidikovca je vidno obeležen.

Kada ste na vrhu možete da uživate u lepom pogledu na veštačku akumulaciju Perućac, kanjon reke Drine i područje Osata u Bosni.

Jezero Perućac je veštačka akumulacija, dugačko 52 km. Pregrađivanjem Drine 1966. godine za potrebe HE Bajina Bašta ono je dobilo svoju pravu namenu.

PERUĆAC: Luka Stojković

Osata je jako graditeljsko mesto još od XIX veka, nalazi se na levoj strani Drine. Majstori iz ovog područja su bili poznati graditelji po Srbiji naročito u ovom regionu. Njihovih ruku dela su brojne crkve i kuće na Tari i okolini, koje su vrlo karakteristične. Planinske kuće na Tari, brvnare dobile su naziv po ovim radnicima i prodručju sa koga su dolazili – brvnare osaćanke.

Foto: Luka Stojković

Vidikovac Banjska Stena dobio je ime po Banjskom vrelu koje izbija u podnožju vidikovca. Vrelo je bilo kraškog porekla sa temperaturom vode od samo 4°C. Banjsko vrelo je potopljeno kada je izgrađeno jezero Perućac.

Banjsko točilo (1300 m) se nalazi ispod samog vidikovca, koji se u XIX veku koristio da se lakše dopreme drva. Stabla su spuštana niz točilo do splavova koji su dalje transportovali balvane Drinom do Beograda.

JEDNODNEVI IZLTETI U SRBIJI EPIC HOLIDAY

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x