IEA: Vrhunac emisije gasova sa efektom staklene bašte očekuje se već 2025. godine

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija, Niš Foto: Luka Radulović
Podelite vest

Međunarodna agencija za energiju (IEA) saopštila je danas da se već 2025. godine očekuje vrhunac globalne emisije gasova sa efektom staklene bašte, zbog duboke energetske krize izvazane ruskom invazijom na Ukrajinu.

“Globalna energetska kriza izazvana invazijom Rusije na Ukrajinu izaziva duboke i dugoročne promene koje imaju potencijal da ubrzaju prelazak na održiviji i bezbedniji energetski sistem”, navodi se u izveštaju agencije sa sedištem u Parizu.

Osam dana pre Svetske konferencije o klimi COP27 u Egiptu, IEA upozorava u svom godišnjem izveštaju za 2022. na jaz između bogatih i siromašnih zemalja u smislu ulaganja u energiju sa niskim sadržajem ugljenika.

Agencija je pozvala na veće ulaganje napora međunarodne zajednice da se smanji taj “zabrinjavajući jaz”.

IEA je navela da uprkos klimatskim investicijama u svetu, globalna emisija gasova bi dostigla vrhunac od 37 milijardi tona 2025. godine, a zatim bi 2050. godine pala na 32 milijarde tona.

U izveštaju se dodaje da bi prosečna temperatura mogla da poraste na oko 2,5 stepeni do 2100. godine, što je “daleko od dovoljnog da se izbegnu teške klimatske posledice”.

Agencija je naglasila potrebu za masovnim ulaganjem u čistu energiju, bilo zelenu ili niskougljeničnu, kao što je nuklearna. Založila se i za ubrzanje upotrebe električne baterije (za automobile) i fotonaponskih uređaja i elektrolizatora koji će proizvoditi vodonik namenjen posebno za dekarbonizaciju industrije.

“Potrebni su veliki međunarodni napori da se premosti zabrinjavajući jaz koji se širi između naprednih ekonomija i zemalja u razvoju” u smislu ulaganja u čistu energiju, dodaje se u izveštaju IEA.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x