Igrom lava i vatrometom na Kalemegdanu počela proslava kineske Nove godine

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
Podelite vest

Tradicionalnim plesom “Igra lava” i vatrometom sinoć je na Kalemegdanu u Beogradu počela proslava kineske Nove godine.

Grad Beograd, koji ima 43 godine sporazum o prijateljstvu sa Pekingom, peti put organizuje proslavu kineske Nove godine i jedan je od gradova Evropa koji je to prvi počeo.

Premijerka Ana Brnabić kazala je na ceremoniji da je ove godine u Srbiji proslava kineske Nove godine organizovana u još četiri grada.

“To pokazuje koliko prijateljstvo s Kinom znači svima nama u Srbiji i kolika je ljubav naših gradjana prema Kini”, kazala je ona.

Prema njenim rečima, Srbija i Kina zajedno su nastavile da jačaju čelično prijateljstvo.

Brnabić je podsetila da je Srbija u prethodne tri godine imala kinesku podršku u medicinskoj pomoći, opremi i znanju.

Kazala je i da je sve veći priliv kineskih investicija doprineo da Srbija zabeleži dodatni privredni rast.

Zahvalila je Kini što je uvek podržavala teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i uvek imala “izuzetno poštovanje” za nacionalni interes Srbije.

Ona je rekla da je Srbija povećala izvoz u Kinu i da je robna razmena 2022. premašila pet milijardi dolara, i izrazila nadu i da će godine biti potpisan sporazum Kine i Srbije o slobodnoj trgovini.

Ambasadorka Kine Čen Bo kazala je da je proslava kineske Nove godine postala tradicionalna kulturna manifestacija u Beogradu, te da predstavlja čelično prijateljstvo dve države.

Navela je i da ta proslava podržava kulturnu raznolikost i inkluzivnost Beograda kao metropole.

Ukazala je i zanačaj kineskih investicija u Srbiji poput izgradnje brze pruge i otvaranja fabrika, i podsetila da su uspostavljeni direktni letovi od Beograda do Pekinga.

Ambasadorka Kine rekla je da je srpski umetnik Slobodan Trkulja tokom gostovanja u novogodišnjem programu na kineskoj televiziji “CCT” otpevao pesmu “Tamo daleko”.

Ovogodišnja manifestacija humanitarnog je karaktera, a po kineskom horoskopu 2023. je “godina zeca”, i prema rečima Bo, predstavlja druželjubivost snažljivost i podrazumeva mir i spokoj.

Posle ceremonije na Kalemegdanu, povorka s “lavovima ” krenula je kroz Knez Mihailovu ulicu do Trga Republike, gde će biti organizovan Festival ukusa koji ima humanitarni karakter.

Vlada Srbije, ambasada Kine i Institut za pojas i put, u saradnji sa Beogradom, Novim Sadom, Nišom, Borom i Smederevom, organizuju proslavu kineske Nove godine, od 21. do 26. januara.

Proslava u Beogradu biće nastavljena i danas, 22. januara, od 12 do 18 časova, najavljeno je iz Vlade.

Građani će moći da učestvuju u humanitarnoj akciji i probaju specijalitete nekoliko zemalja Pojasa i puta, i da uživaju u “Igri lava”, prikazu borilačkih veština i performansu Cuđua (Drevni kineski fudbal).

Pored toga, svim posetiocima biće približena ideja i sveobuhvatni pristup velikoj inicijativi Pojas i put, predstavljanjem podataka i činjenica, najavila je Vlada Srbije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x