Imenovani članovi Odbora direktora NIS-a, među njima Danica Drašković

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Pres sluzba NIS-a/DS
Podelite vest

Naftna industrija Srbije (NIS) objavila je da je Skupština te kompanije imenovala 11 članova Odbora direktora.

Članovi Odbora direktora NIS-a su Vadim Jakovljev, Pavel Oderov, Anatolij Černer, Aleksej Jankevič, Kiril Tjurdenjev, Vsevolod Vorobjov, Dragutin Matanović, Dejan Radenković i Danica Drašković.

Za nezavisne članove Odbora direktora imenovani su Olga Visocka i Aleksandar Čepurin.

Skupština akcionara, koja je održana juče, odobrila je raspodelu prošlogodišnje dobiti, kako je i predložila uprava kompanije.

Akcionari će podeliti 25 odsto prošlogodišnjeg profita, što je duži niz godina bila uobičajena praksa kompanije koju je prošle godine prekinula pandemija.

Ovogodišnja dividenda iznosi 5,78 milijardi dinara odnosno 35,46 dinara po akciji što daje prinos na trenutnoj ceni od 5,9 odsto.

Kao dan dividende utvrdjen je 19. jun.

Kompanija je prošle godine ostvarila nekonsolidovani profit od 23,1 milijardu dinara, a preostali iznos dobiti u visini od 17,35 milijardi dinara ostaće nerasporedjen.


Danica Drašković (76), koja je u četvrtak po treći put izabrana u Odbor direktora Naftne industrije Srbije (NIS), nalazi se u rukovodstvu te kompanije još od 2009. godine, kao kadar Srpskog pokreta obnove (SPO) i predstavnik manjinskog vlasnika države Srbije.

Drašković je 2009. godine izabrana za člana Upravnog odbora NIS-a, a od 2014. godine je član Odbora direktora kompanije koja je u većinskom vlasništvu ruskog Gaspromnjefta, dok Vlada Srbije poseduje 29,87 odsto vlasništva.

Mediji su u više navrata objavili da članovi Odbora direktora primaju od NIS-a oko 800.000 dinara mesečno.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović je prošle godine zatražila smenu srpskih predstavnika u Odboru direktora NIS-a.

Danica Drašković nije danas odgovorila na pitanja agencije Beta kako komentariše predloge pojedinih ekonomista i političara da bi Vlada Srbije trebalo da preuzme vlasništvo nad NIS-om i koliko je održiv sadašnji vlasnički status NIS-a u slučaju da Srbija uvede sankcije Rusiji.

Drašković nije odgovorila ni na pitanje šta će biti njena konkretna zaduženja tokom novog mandata u Odboru direktora NIS-a.

Danica Drašković je, prema pisanju beogradskih medija, penzionisana u maju 1990. godine. Bivši ministar za rad i socijalnu politiku Aleksandar Vulin je 2014. godine rekao da Draškovićeva više nije invalidski nego starosni penzioner.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x