Inflacija u evrozoni u martu dostigla rekordnih 7,5 odsto

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Švajcarska, Bern Foto: OSR
Podelite vest

Godišnja stopa inflacije u evrozoni dostigla je rekordnih 7,5 odsto u martu, saopštila je agencija Evropske unije (EU) za statistiku Eurostat.

Najviša stopa inflacije u 19 zemalja evrozone od početka vodjenja evidencije 1997. godine pokazuje da rastuće cene energenata, izazvane ruskim napadom na Ukrajinu, povećavaju pritisak na Evropsku centralnu banku da podigne kamatne stope.

Inflacija u evrozoni mesecima unazad obara rekorde. Dosadašnji rekord zabeležen je u februaru, kada je rast maloprodajnih cena iznosio 5,9 odsto u odnosu na isti mesec 2021. godine.

Skok cena energanata glavni je faktor koji doprinosi rekordnoj inflaciji. Eurostat navodi da su troškovi za energiju porasli 44,7 odsto prošlog meseca.

Troškovi za hranu, alkohol i duvan porasli su pet odsto, cene robe poput odeće, automobila, kompjutera i knjiga porasle su 3,4 odsto, a cene usluga 2,7 odsto.

Rast cena stvara probleme kreatorima politike Evropske centralne banke koji drže kamatne stope na niskim nivoima kako bi stimulisali ekonomiju koja se oporavlja od pandemije korona virusa.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x