Info park: U Srbiji boravi 6.000, a u zemlju dnevno uđe 500 novih migranata

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: MUP Republike Srbije
Podelite vest

Organizacija za podršku izbeglicama, tražiocima azila i drugim migrantima saopštila je danas da u Srbiji trenutno boravi 6.000 migranata i istakla da u zemlju dnevno uđe 500 novih migranata.

“U prihvatnim centrima se nalazi 159 porodica i ukupno 283 dece, od čega je 125 maloletnika bez pratnje. Oko 100 dece je školskog uzrasta, a 43 je upisano u školu u Vranju, Krnjači i Šidu”, rekli su iz Info parka za agenciju Beta.

Kako su istakli iz organizacije, povećan je broj dečaka bez pratnje tako da je trenutno u prihvatnom centru u Preševu 58 maloletnika.

Kada je reč o ukrajinskim izbeglicama, u centru u Vranju je 78 migranata.

“Dvadesetoro dece je smešteno u vranjskom kampu i još 21 ukrajinsko dete u privatnom smeštaju”, kazala je organizacija.

Info park je ocenio da država “koristi” migrante, izbeglice i tražioce azila da bi podigla kapacitet svojih institucija, a da pritom korisnici istih zapravo ne dobijaju pomoć.

Država “prednost” daje osobama koje dolaze iz Rusije i Ukrajine u odnosu na one koji dolaze sa Bliskog Istoka ili iz Afrike.

“U pitanju je disfunkcionalni pristup temi u kojoj jedni pojednici prikupljaju populističke poene dok drugi okreću glavu kako se ne bi zamerili biračkom delu”, kazali su.

Od početka godine manje od 7.000 migranata je zatražilo neki vid pomoći od Info parka.

“Sve češće je to potreba za psihološkom podrškom i pomoći nakon pretrpljenog nasilja na granicama ili pak asistencija prilikom smeštaja u prihvatne centre pod pokroviteljstvom države”, rekli su iz Info parka.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x