Inicijativa mladih podnela prijave za uklanjanje više od 300 murala i grafita posvećenih Mladiću

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: prinscreen Aldzazira
Podelite vest

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) danas je podnela 308 prijava komunalnim službama deset gradova i opština u Srbiji sa zahtevom da se uklone murali i grafiti koji slave bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, navodeći da je on u Hagu osuđen za ratne zločnine.

Kako je saopšteno iz ove regionalne mreže nevladinih organizacija, “komunalne službe gradova i opština imaju zakonsku obavezu da očiste fasade u Srbiji od crteža Ratka Mladića i drugih ratnih zločinaca, ali i od svih drugih grafita koji pozivaju na mržnju, kao što je znak ‘Z'”.

“Komunalne službe lokalnih samouprava u Srbiji ne smeju biti inertne i selektivne u čišćenju javnih prostora već moraju ukloniti svaki vid neprimernih sadržaja na osnovu prijava građana. Ukupno 308 prijava za uklanjanje grafita i murala posvećenih Ratku Mladiću, nastalo je na osnovu informacija više od 120 građana širom Srbije koje smo dobili tokom kampanje mapiranja murala od septembra do decembra 2022. godine pod nazivom ‘Da istina više ne kasni'”, navodi YIHR.

U saopštenju se ističe da “postupanje komunalnih službi u vidu uklanjanja grafita po osnovu odluka o komunalnom redu, ne sme biti incident već pravilo”.

“Od 308 grafita i murala posvećenih Mladiću, više od 250 se nalazi na teritoriji grada Beograda, što pokazuje organizovani i masovni odgovor nasilničkih grupa na naš zahtev da se mural Ratku Mladiću na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu ukloni. Zato posebno pozivamo komunalne službe grada Beograda i opštine Vračar da akciju čišćenja murala Mladiću simbolično počnu od ove raskrsnice”, ističe se u saopštenju.

Inicijativa mladih za ljudska prava navodi da “na stotine grafita i murala koji romantizuju rat i/ili ratne zločince” niču kao posledica “slavljenja ratnih zločinaca koje godinama dolazi od vrha države”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x