Inicijativa mladih podnela pritužbu poverenici za zaštitu ravnopravnosti protiv BIA

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube RTV Krusevac printscreen
Podelite vest

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR) podnela je pritužbu poverenici za zaštitu ravnopravnosti, protiv  Bezbednosno-informativne agencije (BIA), zbog diskriminacije prema pripadnicima albanskog naroda jer je BIA u saopštenju za javnost od 27. decembra 2022, naglasila da je osumnjičeni za krivično delo terorizam albanske nacionalnosti.

“Pominjanje nacionalne, verske, ideološke ili političke pripadnosti osumnjičenog dozvoljeno je samo u slučaju ako je počinjeno krivično delo u vezi sa tom pripadnošću. Kako se terorizam ne može povezati ni sa jednom nacionalnom pripadnošću, očigledno je da se na ovaj način širi netrpeljivost i strah prema Albancima. Saopštenje je još problematičnije ako se uzme u obzir da je objavljeno u trenucima tenzije u odnosima Kosova i Srbije”, navela je Inicijativa u današnjem saopštenju.

Saopštenje BIA koje su preneli brojni mediji, još je problematičnije, ako se ima u vidu da se Albanci u medijima u Srbiji često prikazuju kao “teroristi”, kao oni koji “zveckaju oružjem” i koji su “nepoželjni”, a tome posebno doprinose izjave aktuelnog direktora BIA Aleksandra Vulina, navedeno je u saopštenju.

“Pozivamo Poverenicu za zaštitu ravnopravnosti da reaguje na diskriminatorno saopštenje BIA, kao i medije da poštuju Zakon o zabrani diskriminacije i Etički kodeks novinara Srbije, posebno deo u kome se navodi da ‘novinar mora biti svestan opasnosti od diskriminacije koju mogu da šire mediji i učiniće sve da izbegne diskriminaciju zasnovanu, između ostalog, na rasi, polu, starosti, seksualnom opredeljenju, jeziku, veri, političkom i drugom mišljenju, nacionalnom ili društvenom poreklu'”, piše u saopštenju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x