Inicijativa ProGlas traži poništavanje lokalnih izbora u Beogradu zbog ‘drastičnih neregularnosti’

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen
Podelite vest

Inicijativa ProGlas, koju je uoči izbora pokrenula grupa intelektualaca i javnih ličnosti, zatražila je danas da zbog “ozbiljnih neregularnosti” budu poništeni lokalni izbori u Beogradu “kao i na svim drugim biračkim mestima na kojima su utvrđene značajne nepravilnosti”.

U saopštenju inicijative se navodi da su na “drastične neregularnosti” na nedeljnim izborima, prvenstveno izborima za Skupštinu Beograda, ukazale posmatračka misija CRTA kao i međunarodna misija za posmatranje izbora, u kojoj su bili predstavnici Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i Evropskog parlamenta.

“Reč je ne samo o zloupotrebi javnih resursa i neravnopravnog pristupa medijima, kupovini glasova i falsifikovanju potpisa za izborne liste, već i o drastičnim zloupotrebama na sam izborni dan, uključujući tu i masovno dovođenje građana iz drugih država, kako bi se prekrojila volja Beograđana”, stoji u saopštenju.

Ocenjuje se da je “neophodno ustanovljavanje pravne odgovornosti za nezakonito ponašanje tokom izbornog dana” kao i ponavljanje izbora na teritoriji Beograda i svim drugim mestima gde su utvrđene nepravilnosti, uz njihovo otklanjanje i poštovanje svih preporuka na koje su pažnju skrenuli domaći i međunarodni posmatrači.

“Podsećamo da izigravanje slobodno izražene volje birača predstavlja grubo kršenje Ustava Srbije, ali i međunarodnih obaveza koje je naša država preuzela. Imajući u vidu i ranija iskustva sa izbornim neregularnostima u Srbiji, upozoravamo da će oglušivanje o naše zahteve dovesti do totalne erozije poverenja građana u svrsishodnost izbornog procesa, ali potencijalno i do ugrožavanja unutrašnje i regionalne bezbednosti”, piše u saopštenju inicijative ProGlas.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x