Insajder: Odbor poverilaca danas odlučuje o zahtevu kupca Geneks kule da mu se odloži uplata

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
Podelite vest

Preduzeće “Eureka bar” koje je kupilo Geneks kulu danas ima poslednji rok da uplati celokupan iznos od 2,4 milijarde i postane zakonski vlasnik te poslovne zgrade na Novom Beogradu, preneo je Insajder.

  • “Eureka bar” je sklopilo kupoprodajni ugovor sa Agencijom za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU), koja vodi stečaj, 20. marta ove godine, ali nije spremno da plati celokupan iznos u zakonskom roku, saznaje taj portal.

To preduzeće sada traži da se rok za uplatu novca produži za izvesno vreme. Da li će kupoprodajni ugovor biti poništen, a kupcu koji je ponudio najviše novca biti oduzet depozit u iznosu od 834.682.000 dinara ili će mu biti omogućeno da kasnije uplati novac zavisi od odluke članova Odbora poverilaca.

“Eureka bar” je od ALSU, tražio odlaganje roka za uplatu još 23. marta, odnosno samo tri dana od potpisivanja kupoprodajnog ugovora. Razlog je prijava koncentracije koju je “Eureka bar” podneo Komisiji za zaštitu konkurencije.

To preduzeće je poslalo prijavu Komisiji za zaštitu konkurencije zbog procene uprave tog preduzeća i povezanih lica da su u 2022. godini ostvarili ukupan godišnji prihod veći od 20 miliona evra. Zbog toga je “Eureka bar” predložio Agenciji da sklope ugovor o izmeni i dopuni kuporpodajnog ugovora, kojim će plaćanje biti odloženo do konačne odluke Komisije.

ALSU je 29. marta odgovorila tom preduzeću da ne daje saglasnost za izmene i dopune ugovora, “s obzirom na to da nije imala takav slučaj u praksi, niti da je on predvidjen procedurama”.

Ta agencija je obavestila preduzeće “Eureka bar” da ne postoji zakonska mogućnost da mu u slučaju neispunjenja ugovorne obaveze u zakonskom roku bude vraćen depozit.

Članovima Odbora poverilaca u “Generalepsortu” koje je vlasnik prodate kule ALSU je predložila da se oni izjasne o predlogu kupca da se produži rok za uplatu. S obzirom na to da danas  ističe rok, članovi Odbora poverilaca u “Generaleksportu”, imaju malo vremena da se izjasne o zahtevu kupca.

“Eureka bar” je, kao i ostali ponuđači, dao 834.682.000 dinara za učešće na javnom nadmetanju za kupovinu poslovne zgrade Geneks kula, koje je održano 6. februara ove godine.

Vlasnik ugostiteljskog preduzeća “Eureka bar” je Aleksandar Kajmaković, privođen tokom finansijske istrage protiv grupe Veljka Belivuka, u okviru koje je i dao iskaz u svojstvu građanina.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x