Inspekcija u Kragujevcu sprečila rušenje kuće pod zaštitom države

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube 360 Serbia video printscreen
Podelite vest

Inspekcija je u centru Kragujevca zaustavila rušenje kuće doktora Ilije Kolovića koja je podignuta početkom 19. veka i kao spomenik kulture pod zaštitom države, a najavljene su i krivične prijave protiv odgovornih.

Građevinski radnici pokušali su buldožerima da sruše kuću, a inspekcija je to zaustavila uz tvrdnju da vlasnici kuće za to nemaju dozvolu niti i saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture, preneli su kragujevački portali.

Kako je javila Radio-televizija Kragujevac, vlasnica kuće Nataša Ranisavljević rekla je da se na ovaj čin odlučila, jer su u polusrušenu kuću ulazili beskućnici i predstavljala je opasnost po građane.

“Pošto je pored kuće rađena nova zgrada, kuća se delimično i sama urušila. Ja sam htela da napravim identičnu, od čvrstog materijala, ali mi Zavod to nije odobrio. Ceo prostor oko kuće je nebezbedan, jer je ona nakon požara sklona padu, a ja ne bih želela da bilo ko strada”, rekla je Ranisavljević za portal Glas Šumadije.

Kuća doktora Ilije Kolovića nalazi se u ulici Svetozara Markovića broj 9, rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture, predstavlja nepokretno kulturno dobro – spomenik kulture od 1971. godine.

Kuća je tipična građevina čaršije iz doba Miloša Obrenovića, sa višeslojnim krovom pokrivenim ćeramidom, bogato ornamentisanim stubovima na tremu i doksatu, zatim tavanicom rađenom od šašovca i autentičnim lučnim vratima na pojedinim prostorijama.

U požaru koji se dogodio 29. septembra 2020. godine izgoreo je krov i međuspratna konstrukcija.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x