Institut „Torlak” nosilac RNK tehnologije u Srbiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada RS
Podelite vest

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Fabio Skano saopštio je da je ta organizacija donela odluku o tome da Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak” bude nosilac inovativne RNK tehnologije u Srbiji za proizvodnju vakcina.

Skano je na konferenciji za novinare, zajedno sa državnim sekretarom Ministarstva zdravlja Predragom Sazdanovićem, objasnio da je to srednjoročna do dugoročna investicija u inovacije, istraživanje i razvoj za izradu budućih potencijalnih lekova i vakcina ne samo protiv COVID-19, već i za druge patogene, a moguće da će jednog dana biti razvijen lek protiv raka i drugih bolesti.

On je dodao da ta investicija nije samo za Srbiju, već i za druge zemlje koje će od toga imati koristi, i naveo da se, paralelno sa tim, u Srbiji u ovom trenutku nalazi Misija SZO, čiji je cilj da ojača kapacitete nacionalnih regulatornih tela u pogledu praćenja kvaliteta vakcina i drugih zdravstvenih mogućnosti.

Sazdanović je ocenio da je ovo veliki početak novog Instituta „Torlak”, koji će biti rame uz rame sa svim svetskim institutima, i to ne samo po pitanju vakcina koje se tiču zaraznih bolesti, već i onih koje će lečiti mnoge druge bolesti, pre svega onkološke.

Prema njegovim rečima, tehnologija koja će biti transferisana u „Torlak” predstavlja kvantni skok u tehnologiji zdravstva, budući da pored najbogatijih zemalja iz grupe G17, još samo 15 država na svetu ima takvu tehnologiju, a među njima je Srbija.

On je istakao da do transfera pomenute tehnologije dolazi nakon što je SZO prepoznala „Torlak” kao jednu od ključnih institucija sposobnih da ponesu teret budućih lečenja na osnovu rezultata koje je postigla u epidemiji COVID-19.

Specijalni savetnik direktora SZO za Evropu Kornelijus Piter de Jongeret rekao je da je transfer RNK tehnologije plod dugoročne saradnje „Torlaka” i SZO, podsetivši na to da je u proteklom periodu koronavirus uzrokovao mnoge patnje, ali da nam je i doneo novu tehnologiju sa RNK mesendžerom.

To je razvilo novu vakcinu koja nije samo za COVID-19, već daje platformu za budućnost da se razvije u drugim vakcinama i lekovima. SZO smatra da je izuzetno važno da se ta tehnologija deli sa što više zemalja, pri čemu njen razvoj predstavlja revoluciju u medicini, poručio je De Jongeret.

Direktorka Instituta „Torlak” Vera Stoiljković najavila je da se očekuje dolazak delegacije SZO iz Ženeve i otpočinjanje saradnje sa habom za transfer informacionih tehnologija u Južnoj Africi.

Znamo da ovo nije lak put i da će biti dugotrajan, ali ćemo uložiti apsolutno sve napore da, uz podršku Vlade Srbije i Ministarstva zdravlja, dođemo zajednički do uspeha, poručila je Stoiljković.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x