„Iskra slobode“ da se prošlost ne zaboravi

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Park heroja NOB-a u Nišu je memorijalni kompleks posvećen stradanjima u Drugom svetskom ratu i Narodnooslobodilačkoj borbi naroda Jugoslavije. U centralnom delu parka nalazi se „Iskra slobode“.

Kompleks čine biste šest narodnih heroja i spomenik „Iskra slobode“, a formiran je 2014. godine, nakon što su spomen obeležja narodnih heroja Filipa Filipovića, Stanka Paunovića i Filipa Kljajića prebačeni na plato  u nišavskom parku pored spomenika „Iskra slobode” i pored bista Sretena Mladenovića, Mike, Mije Stanimirovića i Konrada Žilnika

U središnjem delu Parka heroja NOB-a, na nišavskom keju, nedaleko d Oficirskog doma i Gradske kuće, okružen cvećem i pešačkom stazom sa klupama, nalazi se spomenik u livenoj bronzi na postamentu od mermera, pod nazivom „Iskra slobode”.

Oko njega na travnatim površinama, okružene zelenilom, cvećem i stablima drveća, razmeštene su kružno, biste šest narodnih heroja na postamentima od kamena ili mermera.

„Iskra slobode” je delo beogradskog vajara Vojina Stojića.

Spomenik predstavlja razbijeno staklo hotela „Park“, u kome je Aleksandar Vojinović bacio dve ručne bombe, ubio i ranio više vojnika Vermahta, što je označilo početak ustanka u Nišu u Drugom svetskom ratu.

Foto: Srbija Vesti

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x