Ispitati posledice bombardovanja osiromašenim uranijumom po zdravlje ljudi

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada RS/RTS
Podelite vest

Ministarka zdravlja u Vladi Republike Srbije Danica Grujičić poručila je da međunarodna naučna zajednica treba da ispita posledice bombardovanja SR Jugoslavije od strane NATO pakta po zdravlje ljudi, istakavši da je evidentno da imamo povećanje broja malignih bolesti, da su tumori sve agresivniji, kao i da je to uticalo i na porast steriliteta, autoimunih bolesti i mentalnih smetnji.

Grujičić je, gostujući u Jutarnjem dnevniku Radio-televizije Srbije, ocenila da je problem ljudi koji negiraju loš uticaj uranijuma i osiromašenog uranijuma to što ne razumeju šta je kancerogeneza.

Radijacija postoji u trenutku kada dođe do eksplozije, posle toga nanočestice ulaze u pluća, digestivni trakt, u bubrege i onda se može svakog trenutka očekivati da ta alfa čestica, koja je 50 puta kancerogenija nego bilo koja, izađe iz jednog atoma osiromašenog uranijuma i od normalne napravi malignu ćeliju, objasnila je ministarka.

Ona je ukazala na to da je sedam godina nakon bombardovanja uočen najpre porast obolelih od leukemije, limfoma, kao i da su to takozvani sistemski maligniteti, a da se solidni tumori pojavljuju posle 10, 15 godina u povećanom broju, pri čemu su i agresivniji.

Ako ste ranije, na primer, na mozgu imali tumor koji je lokalizovan u čeonom, potiljačnom ili slepoočnom režnju, sada imate sve više i više takvih tumora u celom ovom delu mozga. Bukvalno su tumori postali bolesti mozga, objasnila je Grujičić.

Prema njenim rečima, mnogo je učinjeno poslednjih desetak godina da niko ne čeka na zračnu terapiju, da imamo 21 linearni akcelerator, dva iks noža, jedan gama nož, kao i da ćemo dobiti i magnetni nož.

Više od 80 novih lekova je stavljeno na listu Fonda. Lečenje je daleko bolje, ali smo i dalje na vrhu po broju smrtnosti i ja kao kliničar to mogu da objasnim jedino agresivnošću tumora, istakla je ministarka.

Grujičić je dodala da je takva situacija, ne samo kod nas, nego i u okolnim zemljama, ocenivši da se u proleće 1999. godine desila regionalna ekološka katastrofa.

To je bio jedan ružan i nečovečan eksperiment nad čitavim regionom, ne samo nad Srbijom i Crnom Gorom, i ja se nadam da će međunarodna naučna zajednica shvatiti da to na naučan način treba da ispita i posebno da se zabrani oružje sa osiromašenim uranijumom, poručila je ministarka.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x