Predviđeno je i povećanje penzija 5,5 odsto po švajcarskoj formuli, a svim penzionerima će biti isplaćeno i po 20.000 dinara u februaru

Isplata dodatnih 20 evra početkom decembra

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: RTS Printscreen
Podelite vest

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da je od ponoći počela prijava građana za 20 evra dodatne novčane podrške države, koja će biti isplaćena 7, 8. i 9 decembra, pri čemu je do 8 časova to već učinilo 3.500 građana.

Mali je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, rekao da je reč o poslednjem delu paketa pomoći građanima za 2021. godinu i da korisnici penzija, primaoci novčane socijalne pomoći i lica u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, kao i građani koji su se prijavili za 30 plus 30 evra pomoći, ne moraju ponovo da se prijavljuju.

Ministar je istakao da će 7. decembra 20 evra biti uplaćeno najstarijim građanima, primaocima novčane socijalne pomoći i licima u zavodima za izvršenje krivičnih sakcija, a da će 8. i 9. decembra i ostali građani dobiti tu pomoć.

On je naveo da su prijave počele danas i da traju do kraja novembra na portalu Uprave za trezor, na internet adresi idp.trezor.gov.rs, dodavši da je uloženo ukupno osam milijardi evra kroz tri paketa pomoći privredi i građanima.

Imamo planiranu i projektovanu stopu rasta od preko sedam odsto samo za ovu godinu, a sa druge strane očuvana je makroekonomska stabilnost, rekao je Mali i istakao da će udeo javnog duga u BDP-u do kraja godine biti do 58,2 odsto, odnosno ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto.

U doba krize država je reagovala i pokazala da je ozbiljna i stabilna, podvukao je on i dodao da je najvažnija pomoć privredi makroekonomska stabilnost jer privreda očekuje stabilnost kursa i plaćanja.

Ministar je naveo i da budžetom za 2022. godinu nije predviđen novi konkretan paket pomoći, napominjući da država prati situaciju i kada su koronavirus i energetska kriza u pitanju kako bi reagovala na vreme.

Kada je u pitanju budžet za narednu godinu, u njemu imamo prosečno povećanje plata u javnom sektoru od 7,3 odsto, odnosno sedam odsto za sve zaposlene, i osam procenata za one koji rade u vojsci,  socijalnoj službi i zdravstvu, rekao je on.

Prema njegovim rečima, predviđeno je i povećanje penzija 5,5 odsto po švajcarskoj formuli, a svim penzionerima će biti isplaćeno i po 20.000 dinara u februaru, čime se dolazi do 11,2 odsto povećanja penzija u 2022. godini u odnosu na ovu godinu.

Imamo i povećanje minimalne zarade od 9,4 odsto, pa tako minimalna zarada od 1. januara ide na preko 35.000 dinara, odnosno 300 evra, rekao je Mali i ocenio da je to podrška građanima i njihovom životnom standardu.

On je podsetio na to da je planiranim kapitalnim budžetom za narednu godinu predviđeno više od 480 milijardi dinara za auto-puteve, ulaganja u bolnice i škole.

To je naša podrška privredi u smislu podsticaju razvoja koje kao država dajemo, i to se pokazala kao uspešna politika, s obzirom na to da očekujemo ove godine rast od preko sedam odsto našeg BDP-a, rekao je on i podsetio na to da je za sledeću godinu projektovan rast od 4,5 odsto.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x