Istraživanje Demostata: Srbi sa severa Kosova spremni na oružani otpor prištinskim vlastima

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Pixabay
Podelite vest

Srbi sa severa Kosova i Metohije spremni su na oružani otpor prištinskim vlastima radi zaštite lične bezbednosti i u cilju odbrane svojih života i domova, pokazuje istraživanje Demostata sprovedeno posle incidenta u Banjskoj 24. septembra kada je ubijen jedan kosovski policajac i troje naoružanih Srba.

Istraživanje sprovedeno u dve fokus grupe sa po devetoro učesnika, pokazalo je da je spremnost na otpor vlastima u Prištini prisutna ne samo kod mlađih već i kod starijih Srba koji žive na severu Kosova.

Kod Srba sa severa Kosova prisutan je visok stepen nepoverenja prema Vladi u Prištini, lokalnim albanskim vlastima postavljenim posle izbora na severu Kosova koje su Srbi bojkotovali, kao i prema kosovskoj policiji a deo njih je tokom istraživanja izrazio strah od predstavnika Srpske liste što je kako se navodi, jedan od razloga zbog kojih mnogi Srbi nisu hteli da učestvuju u fokus grupama.

Anketa je pokazala i trend smanjenja stepena poverenja i u institucije Srbije nakon što su Srbi iz severnog dela Kosova i Metohije napustili lokalne institucije, a po navodima Demostata, ta “erozija poverenja naročito je intenzivirana” posle oružanog sukoba u Banjskoj.

Srbi sa Kosova najviše veruje KFOR-u jer smatraju da ta misija može da obezbedi sigurnost i bezbednost, prvenstveno u smislu zaštite od represije Prištine, a imaju i veliko poverenje u eparhiju Raško-prizrensku Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x