Istraživanje: Građani Srbije vrlo malo znaju o funkcionisanju sudstva

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Pixabay/WilliamCho
Podelite vest

Građani u Srbiji znaju vrlo malo ili nimalo o sudstvu kao jednoj od tri grane vlasti, pokazalo je istraživanje koje je sprovelo Društvo sudija Srbije, uz podršku Visokog saveta sudstva i u saradnji sa Biroom za društvena istraživanja – BIRODI.

Istraživanje je, kako je danas rečeno u Pres centru UNS u Beogradu, pokazalo i da na sliku o sudstvu ne utiče iskustvo pred sudovima, pa čak ni uspeh ili neuspeh u postupcima, već da na percepciju građana najviše utiče šta o sudstvu govore političari i javne ličnosti i šta o sudstvu kažu mediji.

Prema rečima izvršnog direktora BIRODI Zorana Gavrilovića građani Srbija jako malo znaju o funkcionisanju sudstva, institucijama sudstva i svojim pravima u sudskom postupku.

“Građani se o sudstvu najviše informišu preko stradstav javne informisanosti, odnosno medija. To znači da nemamo fromalnu komunikaciju, već neformalnu preko koje se građani informišu”, rekao je Gavrilović.

On je dodao da je istraživanje pokazalo da i oni koji su imali iskustvo sa sudstvom i oni koji nisu, imaju gotovo identične stavove o njemu, i da se to uklapa sa iskazanim rezultatom da se građani naviše informišu iz medija i na osnovu izjava javnih ličnosti i političara.

“Pored toga, ovo istraživanje je pokazalo i da je naša javnost lenja i pasivna jer čak 51 odsto ispitanih kaže da ne želi da sazna više o sudstvu. To znači da ne žele da saznaju ni o svojim pravima, ali očigledno je percepcija malo izmeštena”, rekao je Gavrilović.

On je istakao da je interesantno i da bolje mišljenje o sudstvu imaju oni koji su sve postupke izgubili, nego oni koji su sve dobili.

Prema rečima počasne predsednice Društva sudija Srbije i sudije Vrhovnog suda Dragane Boljević, kada je korupcija u sudstvu u pitanju, skoro svi ispitanici misle da je ima u toj grani vlasti. Boljević je istakla da 33,5 odsto ispitanika misli da je ona na visokom nivou, da 25 odsto smatra da je na srednjem, dok 14 odsto ispitanika ističe da je na niskom nivou.

Dodala je da među onima koji su izgubili sve postupka 44 odsto njih smatra da postoji korupcija u sudstvu, dok među onima koji su sve dobili, čak 60 odsto veruje da je korupcija jako zastupljena u sudstvu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x