Italija i Grčka ublažile mere borbe protiv korona virusa, delom ostaju maske

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ostrvo Tasos; Foto: Vodeničarski
Podelite vest

Italija i Grčka su danas ublažile sanitarne protivepidemijske mere uvedene zbog korona virusa vraćajući život svojih stanovnika i putnika u normalu pre vrhunca letnje turističke sezone.

Vlada Grčke je, preneli su tamošnji mediji, od danas bar do 31. avgusta ukinula zahtev za pokazivanje potvrda o vakcinaciji ili peležanom kovidu za pristup u zatvoren javni prostor, ali maske ostaju.

Tako i vakcinisani i nevakcinisani ljudi mogu da slobodno ulaze u restorane, zabavne i tržne centre. Istovremeno, od danas sva ta mesta rade sa sto odsto svog kapaciteta.

Ipak, Ministarstvo zdravstva Grčke i naučnici iz Komiteta eksperata (“Krizni štab”), pozicaju gradjane na maksimalnu pažnju jer pandemija nije završena iako je popustila, i može dovesti do novog talasa epidemije tokom leta.
U Grčkoj je ukinuto i redovno samotestiranje učenika i nastavnika, ali brzi test ostaje za nevakcinisane nastavnike i studente, kao i za nevakcinisane radnike.

Obavezno korišćenje maske medjutim ostaje u zatvorenom prostoru u Grčkoj najmanje do kraja maja.

Nije obavezno da se maske koriste i napolju, ali tamo gde je gužva preporučuje se da maske koriste bar najugroženiji građani.

Na osnovu odluka Vlade, grčka Uprava za civilno vazduhoplovstvo saopštila je da ukida sva ograničenja namenjena borbi protiv korona virusa za medjunarodne i domaće letove, osim korišćenja maski tokom letova i na aerodromima. Uz to utnici više ne mooraju da pokažu dokaz o vakcinaciji, negativan test ili potvrdu o preležanoj bolesti.

U Italiji je, prenosi američka novinska agencija AP, Ministarstvo zdravlja danas saopštilo da ukida zdravstvenu propusnicu koja je bila potrebna za ulazak u restorane, bioskope, teretane i druga javna mesta.

Ali, zdravstvena propusnica koja sadrži dokaz o vakcinaciju, potvrdu o preležanom virusu ili negativan testu i dalje je potrebna za pristup bolnicama i staračkim domovima.

Obaveza nošenja maski unutar supermarketa, radnih mesta i prodavnica takodje je ukinuta, ali je ostala obaveza u javnom prevozu, bioskopima i svim zdravstvenim ustanovama i ustanovama za stara lica.

Od danas posetioci Italije više ne moraju da popunjavati komplikovan onlajn formular za lociranje putnika u EU, formular, koji je zahtevan prilikom prijave na aerodrom.

I u Italiji su zvaničnici javnog zdravstva pozvali na oprez i naglasili da pandemija još uvek nije gotova.

Italija je danas prijavila 699 novih infekcija korona virusom i više od 100 smrtnih slučajeva, a Grčka 4.701 nov slučaj zaraze i smrt još 22 osobe od kovida (ukupno tokom epidemije 29.175).

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x