Ivanjdan, dan kada sunce najjače sija, a voda i biljke postaju lekovite

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Fruska gora video printscreen
Podelite vest

U hramovima Srpske pravoslavne crkve danas se obeležava Ivanjdan, praznik rođenja svetog Jovana Krstitelja, jedan od tri velika praznika posvećena ovom svetitelju za čije se ime vezuje krštenje Isusa Hrista na reci Jordanu i početak hrišćanske propovedi.

Pored Ivanjdana, SPC 20. januara (7. januara po Julijanskom kalendaru) slavi Sabor svetog Jovana Krstitelja a 11. septembra, odnosno 29. septembra, dan njegove smrti – Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja.

Rođenje svetog Jovana je jedno od tri velika “roždestva” koje slavi SPC, pored Božića praznika Rođenja Isusa Hrista i Male gospojine, praznika Rođenja Presvete Bogorodice.

Sveti Jovan je rođen šest meseci pre Isusa Hrista pa se u pravoslavnoj crkvi na Ivanjdan, pored susreta Bogorodice i Jelisavete, majke Jovana Krstitelja, pominje i potonje rođenje Isusovo.

Prema Jevanđelju po Luki, Bogorodica je posle Blagovesti posetila svoju blisku rođaku Jelisavetu i saopštila joj da će roditi sina.

U Četvorojevanđelju je zapisano takođe da je rođenjem Jovanovim ispunjeno proročanstvo anđela o daru Božjem Zahariju i Jelisaveti koji su u dubokoj starosti dobili potomstvo.

Sveti Jovan, savremenik i rođak Isusa Hrista i treći po dostojanstvu u hrišćanskoj crkvenoj jerarhiji, veoma je poštovan kao primer čvrste volje, odvažnosti i pravičnosti.

U narodu postoji običaj bratimljenja “po Bogu i svetom Jovanu”.

Ivanjdan je česta slava pravoslavnih hrišćanskih porodica u Srbiji, a za praznik su vezani i mnogobrojni narodni običaji.

Plete se venac od svežeg cveća i kači na kapiju ili vrata doma kako bi čuvao kuću od loše energije i doneo sreću, zdravlje i napredak cele godine. Prema starim običajima deca su plela vence od sveća i kroz njih se provlačila kako bi ih pratila sreća.

Postoje stari rituali na Ivanjdan vezani za ljubav. Običaj je da devojka isplete venac od cveća i da kroz njega pogleda momka koji joj se dopada.

Još jedno verovanje kaže da devojka treba da ubere cveće pred Ivanjdan i u noći između 6. i 7. ga stavi ispod jastuka i prespava na njemu. Ukoliko cveće ujutru bude i dalje sveže i lepo, brzo će upoznati srodnu dušu. Ako cveće uvene, još će morati da sačeka na susret sa pravom ljubavi.

Prema verovanju na Ivanjdan Sunce sija najjačom snagom. Otvaraju se nebo i zemlja, sunce zastaje, zaigra tri puta na nebu, a voda i biljke postaju lekovite.

Na Ivanjdan se bere lekovito bilje, a od ivanjskog cveća pletu se venci koji se stavljaju na ulaz doma i simbol su beskonačnosti vere.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x