Izložba povodom 100 godina rođenja Miće Popovića od danas u SANU

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: sanu.ac.rs (virtuelna tura) Printscreen
Podelite vest

 Kamerna izložba posvećena stogodišnjici rođenja srpskog slikara, pisca i reditelja Miodraga Miće Popovića od danas će biti otvorena u prijemnom holu Bilioteke Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu.

Izložba posvećena Popoviću, autorke Sanje Petrović, biće postavjena do 8. septembra, a za posetioce će biti otvorena radnim danima od 8 do 16 časova.

Iz zbirki Biblioteke SANU na izložbi će biti predstavljena prva izdanja Popovićevih knjiga “Sudari i harmonije” (1954), “Izlet” (1957), “U ateljeu pred noć” (1962), “Ishodište slike” (1983), “Velika ljubav Anice Huber” (1999), “Putopisni dnevnici” (2006) i “Sveti Antun” (2016).

Izloženi će biti njegovi likovni eseji i kritike, katalozi izložbi, knjige koje je ilustrovao, pristupna beseda “Umetničko delo kao poslednja odbrana jednog naroda” štampana u Akademijinom Glasu Odeljenja likovne i muzičke umetnosti (1988) kao i monografije i članci o njemu.

Iz kataloga “Mića – Vera”, stalne postavke slika Miće Popovića i Vere Božičković-Popović, izdanja Centra za kulturu Vuk Karadžić u Loznici, biće izložene reprodukcije slika koje su Vera i Mića poklonili gradu Loznici.

Miodrag Mića Popović (1923-1996) bio je srpski slikar, likovni kritičar i teoretičar umetnosti, književnik, filmski i pozorišni reditelj i scenograf.

Rodio se u Loznici, školovao u Beogradu gde je pohađao Akademiju likovnih umetnosti u klasi profesora Ivana Tabakovića.

Prvu samostalnu izložbu imao je 1950. u Umetničkom paviljonu na Kalemegdanu, nakon čega je do 1954, živeo, radio i izlagao u Parizu.

Boravio je u Njujorku od 1980. do 1981, a 1982. je predavao slikanje i crtanje kao gostujući profesor na Njujorškom državnom univerzitetu u Olbaniju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x