Izrada studije zaštite sela Temska kraj Pirota

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube tvpirot pirot printscreen
Podelite vest

Studija zaštite sela Temska kraj Pirota, na Staroj planini omogućiće očuvanje nepokretnih kulturnih dobrara i unapređenje života na tom području, ocenili su danas nadležni organi.

Stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, u cilju izrade studije, boravili su u tom selu, na čijem području je registrovano 30 zavetnih obročnih krstova, dva puta od početka godine.

Rukovodilac istraživanja Elena Vasić Petrović rekla je medijima da se istraživanje sprovodi u okviru prikupljanja podataka radi valorizacije i efikasne primene zaštite nepokretnih kulturnih dobara, a u okviru prostorno-planske dokumentacije.

“Rezultati će biti publikovani u okviru jedinstvene studije i zajedno sa uslovima koje propisuje služba zaštite i činiće dokumentacionu osnovu plana”, rekla je ona.

Prema njenim rečima, istraživanje je važno i zbog unapređenja kvaliteta života na Staroj planini.

“Pored već poznatih kulturnih dobara, kao što je manastir Sveti Đorđe, istraženi su i dokumentovani i brojni drugi objekti”, rerkal je ona.

Navela je da će “za desetak objekata biti pripremljena kompletna tehnička dokumentacija, kao i 3D modeli za veći broj značajnih dobara”.

Foto: YouTube tvpirot pirot printscreen

Naglasila je da je “najveće iznanađenje broj zavetnih krstova – obroka, koji se nalaze u samom selu i u njegovom okruženju.

“Registrovano je više od 30, a sa sigurnošču znamo da ih ima još. Najstariji je s kraja 18. veka, a najnoviji iz 1972”, rekla je ona.

Dodala je da su, “pored njihovog izuzetnog značaja kao nepokretnog kulturnog nasleđa, oni veoma važan segment i za istraživanje nematerijalnog nasleđa, običaja i tradicije staroplaninskog kraja”.

Kazala je da slede dodatna istraživanja i iščitavanja natpisa, ali i konkretni predlozi za konzervaciju onih koji su najugroženiji.

Plan izrađuje Javno preduzeće za planiranje i uređivanje građevinskog zemljišta iz Pirota.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x