Izvođenjem opere “VU” u Srbiji počelo proslavljanje Kineske Nove godine

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Niške Vesti printscreen
Podelite vest

Izvođenjem opere “Vu” u niškom Narodnom pozorištu u Srbiji je počelo proslavljanje Kineske Nove godine.

Tim povodom u Nišu, Beogradu, Novom Sadu i Smederevu do 19. februara biće održane brojne kulturno-zabavne manifestacije, a organizovaće ih Vlada Republike Srbije, ambasada Narodne Republike Kine u Srbije i Institut za pojas i put.

Direktor Instituta pojas i put Bojan Lalić rekao je da će ljudi u Srbiji narednih dana imati priliku da ugoste vrhunske trupe iz Kine koje su gostovale svuda u svetu.

“Opera ‘Vu’ je veoma poznata u svetu, ali u Srbiji do sada nije gostovala. Ovo je jedna ozbiljna premijera, danas u Nišu, sutra u Novom Sadu”, kazao je Lalić.

Prema njegovim rečima, 9. februara kada se zapravo dočekuje Kineska Nova godina u 17.00 časova u Beogradu na vodi biće organizovan program koji će imati različite sadržaje i okupiti najrazličitije umetnike, a nakon toga 19. februara, u zadužbini Ilije Kolarca biće organizovan značajan koncert kineskih umetnika.

“Pokušavamo da za jedan mesec saznamo što više o kulturi kineskog naroda, sa ubeđenjem da ćemo uskoro početi da slavimo Srpsku Novu godinu u nekoliko gradova u Kini”, izjavio je Lalić.

Savetnik za kulturu u ambasadi Narodne Republike Kine Dešeng Tong je istakao da je Kineska Nova godina najznačajniji kulturni praznik za kinesku naciju.

“Opera ‘Vu’ je način da pokažemo kinesku tradiciju, kulturu i običaje. Naša zemlja ima zaista bogate kulturne resurse. Opera ‘Vu’ je poznata u Kini, a sada imaju priliku da je vide i Kinezi koji žive i rade u Srbiji”, rekao je Tong.

Pomoćnik ministra kulture Stanko Blagojević izjavio je da operom “Vu”, koja je izuzetan kulturni događaj, u Srbiji počinje obeležavanje Kineske Nove godine.

“Time je značajno obogaćen kalendar naših praznika kulture. ‘Godina zmaja’ u koju ulazimo simbolički najavljuje prosperitet, mudrost, snagu, plemenitost i pravdu”, rekao je Blagojević.

Srećnu i uspešnu Novu godinu kineskom narodu poželela je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i istakla da su prijateljski odnosi Srbije i Kine “čelični, neraskidivi i dugovečni”, ispunjeni međusobnim poštovanjem, razumevanjem i solidarnošću naše dve zemlje.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x