Jakovljević (Dveri): PKS je država u državi, troši ogroman novac privrednika, a nije samostalna

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Beograd, 15.09.2023. - Poslanik Dveri Milovan Jakovljevic odrzao je je konferenciju za novinare na temu "Cemu sluzi Privredna komora Srbije", danas u centralnom holu Doma Narodne skupstine. (BETAPHOTO/MILOS MISKOV)
Podelite vest

Privredna komora Srbije (PKS) funkcioniše kao nevladina organizacija, država u državi, troši milionsku apanažu privrednih subjekata za godišnje članstvo, a ne odlučuje samostalno, već pod uticajem Ministarstva poljoprivrede, rekao je poslanik Dveri u Skupštini Srbije Milovan Jakovljević.

On je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, govoreći o radu komore, rekao da je ta organizacija privrednika otkazala sastanak proizvođača malina, otkupljivača i izvoznika, dok ne dobije odgovor resornog ministarstva.

“PKS, koja prinudno naplaćuje članstvo privrednim subjektima, pa godišnje ima i oko osam miliona evra prihoda, samo ako njih 406.000 plati po 200 evra članarinu, iako velike firme plaćaju i po 2,5 do tri miliona dinara, juče je napravila skandal i otkazala sastanak proizvođača, otkupljivača i izvoznika malina, dok ne dobije potvrdu Ministarstva poljoprivrede”, rekao je Jakovljević.

Dodao je da PKS ima mandat da bude samostalna, a ne zavisna od ministarstva.

Dveri će, kako je rekao, zatražiti da PKS ubuduće podnosi finansijski izveštaj, jednom godišnje ili kvartalno, kako troši novac privrede dat “za apanažu” i da se preispita svrsishodnost njenog postojanja.

Srpski pokret Dveri je, kako je istakao, nezadovoljna što PKS ne zastupa interese privrednika “koji plaćaju globu toj parazitskoj organizaciji”.

On je rekao da su Dveri neformalno saznale da je iz kabineta predsednika PKS Marka Čadeža došlo naređenje da se sastanak otkazuje “dok PKS ne dobije povratnu informaciju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede”, oko održavanja sastanka.

Jakovljević je upitao “da li je Ministarstvo nadležno da tako nešto radi, da li ono odlučuje šta radi PKS i da li ta organizacija čeka naređenje izvršne vlasti”.

Dveri će, kako je rekao, zatražiti preispitivanje rada komore, posebno njeno pravo da traži obavezno članstvo privrednika i razrezuje godišnju apanažu i prinudno je naplaćuje.

Na pitanje novinara da li Ministarstvo poljoprivrede ima pravo da se meša u dijalog proizvođača i hladnjačara, Jakovljević je rekao da izvršna vlast i Ministarstvo ne uvažavaju zaključke Odobra za poljoprivredu i da je nedavno stigao zahtev da se menja jedan od njegovih zaključaka.

“Potpuno smo pobrkali lončiće, umesto da mi u Odboru poljoprivrede u Skupštini Srbije, kao zakonodavna vlast imamo nadzor nad izvršnom vlašću, dešava se obrnuto”, rekao je Jakovljević.

Istakao je da je jutros predao zahtev proizvođača malina predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da se uključi u rešavanje problema proizvođača, hladnjačara i izvoznika maline, iako to nije njegova zakonska obaveza, jer su proizvođači spremi za preduzimanje radikalnih mera.

Odgovarajući na pitanje da li je perdsednik Srbije Alksandar Vučić trebalo “da “propagira”, parizer koji se, uglavnom dobija od uvoznog mesa”, a ne kupovinu domaćeg mesa, Jakovljević je rekao da je to “još jedan od trikova predsednika Vučića”.

“Njemu istraživanja govore kome treba da se obrati, on se obraća ljudima koji spadaju u socijalnu kategoriju, nije problem jesti i parizer, problem je način na koji šalje reklamnu poruku. Licemerno je da u društviu ministra trgovine Tomislava Momirovića i ministra finansija Siniše Malog, kao imućnih ljudi, predsednik konzumira parizer, ustvari nismo ga ni videli da to jede, Toma je sladostrasno konzumirao, Mali se prenemagao, a predsednika nismo videli da jede”, rekao je Jakovljević.

Upitao je da li je moguće proizvesti kilogram parizera za 260 dinara, a kilogram najeftinijeg pilećeg mesa je 300-400 dinara, a uz to idu i troškovi prerade, prevoza i trgovačke marže.

“Pitanje je da li se takav parizer dobija od mesa, naravno da se ne dobija”, rekao je Jakovljević i zatražio da se pooštri kontrola uvoza svih poljoprivrednih proizvoda i da Nacionalna laboratorija radi taj posao, umesto nekih drugih laboratorija.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x