Janjić: Kosovu slede vanredni izbori, Balkanu rat

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube N1 video printscreen
Podelite vest

Analitičar Dušan Janjić izjavio je danas da će odlaganje sprovođenja odluke o preregistraciji i ličnim dokumentima, na jesen usloviti raspisivanje vanrednih izbora na Kosovu.

Janjić je agenciji Beta kazao da je za očekivati da Srpska lista u septembru napusti kosovske institucije i obori vladu Aljbina Kurtija, “što bi na još nekoliko meseci odložilo primenu odluke o preregistraciji vozila sa srpskim registarskim oznakama i nepriznavanju ličnih dokumenata Republike Srbije”.

“Mi imamo stalno odlaganja, iako se rešenje zna. Svi znaju da je krajnje rešenje ono što međunarodni organi transporta priznaju, a to su RKS i SRB tablice. Kada su u pitanju lična dokumenta, svi znaju da već tri godine Kurti vodi politiku reciprociteta. Politika odlaganja i reciprociteta ne vodi ka srećnom i brzom kraju”, ocenio je Janjić.

Na pitanje Bete, koji će biti rezultat odlaganja primene ove dve odluke na mesec dana, Janjić je kazao da će jedina “dobit” bito to što će Miroslav Lajčak i ostale međunarodne diplomate koji se bave Kosovom i Metohijom, moći da odu na “miran godišnji odmor”.

“Očekujem da u septembru Srpska lista napusti Vladu Kosova i raspisivanje vanrednih izbora. Srpska lista podržava već treću kosovsku vladu, uvek s istim zahtevima kao što su da se formira Zajednica srpskih opština (ZSO) i vrati ‘Trepča’, ali nikad ništa nije ispunjeno. Ako Srpska lista obori Vladu Kosova, produžiće se rok važenja srpskim tablicama i ličnim dokumentima”, objasnio je Janjić.

Dodao je da je “oprobani recept” da se na izbore ide preko barikada kada su u pitanju Srbi, i napada na barikade kada su u pitanju albanske vođe.

“Međunarodna zajednica beži od rešavanja rešivih problema, podržavajući domaće političare da rešive probleme pretvaraju u nerešive bezbednosne probleme. U tome se posebno ističe nesposobnost Evropske unije (EU) i Nemačke da upravljaju bilo kojom krizom, pa i krizom na Kosovu. Ovo što rade Lajčak, Žozep Borel, Beograd, Priština i predstavnici Kvinte, je samo na veselje Rusije, a to znači destabilizacija celog Zapadnog Balkana”, istakao je analitičar.

Upitan da li prete nove balkanski sukobi, Janjić je rekao da sve što se u poslednje vreme dešava na Kosovu, u Makedoniji i Bosni i Hercegovini, nagoveštava novi rat.

“Ako se nastavi s ovakvom politikom, pitanje je vremena kada će izbiti rat. U ovakvoj situaciji vreme početka rata ne određuju velike sile, već sile ‘umešači’ kao što su Turska, Rusija, Kina ili čak i nezadovoljna Nemačka. Stari snovi nemačke desnice su da zajedno s Rusijom pokori Evropu”, kazao je Dušan Janjić, podržavajući ocenu potpredsednice SAD Kamile Haris da Evropa ide iz kolapsa u kolaps.

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je u nedelju veče da je od kosovskih lidera zatražio da odlože primenu odluke o reciprocitetu za lične karte i tablice za 30 dana.

On je kazao da je odluka o reciprocitetu za lične karte i tablice potpuno odgovarajuća i u skladu s Briselskim sporazumom, ali je zatražio odlaganje za 30 dana, jer je, prema njegovim rečima, bilo dezinformacija i nesporazuma u ​​vezi s odlukama.

Vlada Kosova je prihvatila zahtev američkog ambasadora, a Srbi su danas počeli s uklanjanjem barikada sa severa Kosova.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x