Janković: Sankcije Vulinu boje Srbiju u mračno, vlast se pribojava nekakvih ‘Skaj’ informacija

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen NOVA
Podelite vest

Bivši zaštitnik građana Saša Janković rekao je da ukoliko šef Bezbednosno informativne agencije (BIA) Aleksandar Vulin ostane na tom mestu posle američkih sankcije uvedenih protiv njega, “ipak ne veruje da će dugo, lista nepoželjnih za saradnju mogla da nastavi da raste”.

“Što se dokaza tiče, ne verujem da Amerika o Vulinu ima nešto što ne znaju ljudi u našim institucijama. Ništa iz obrazloženja nije nikog iznanadilo i nema tu šta da se zvanično dostavlja. Ali moglo bi nešto da procuri u medije, kao što cure sadržaji ‘Skaj’ razgovora”, rekao je u intervjuu za nedeljnik Vreme Janković, koji je bio prvi zaštitnik građana u Srbiji a sada je međunarodni konsultant za ljudska prava i kontrolu u sektoru bezbednosti.

On je dodao da se “toga sada pribojava vlast više od bilo kakvih formalnih dokaza i onog šta bi domaće pravosuđe uradilo sa njima”.

“Loše je to što ključ tog pritiska stoji u stranim rukama, koje biraju kada i koje dugme im je u interesu da pritisnu, ali još je mnogo, mnogo gore što za takav pritisak ima materijala”, naveo je Janković.

Prema njegovim rečima, uvođenjem sankcija Vulinu, “Amerika Srbiji ovim govori da nije ozbiljno shvatila njene dosadašnje poruke o posledicama napuštanja proevropskog puta i okretanja na drugu stranu”.

“Politika, bezbednost i ekonomija su neraskidivo povezani, posebno zbog situacije u Ukrajini. Odluka američke administracije ima implikacije za Srbiju u sve tri oblasti. Ona Srbiju boji u mračnu boju kriminala, korupcije i ruskog uticaja, i može dovesti do daljeg pogoršanja odnosa sa svakom zapadnom državom, na svim poljima, po svim pitanjima”, rekao je Janković.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x