Jeremić: Glas za Narodnu stranku je najsigurniji izbor za zabranu kopanja litijuma

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen Utisak nedelje TV Nova
Podelite vest

Nosilac liste “Narodna stranka – Siguran izbor. Ozbiljni ljudi” Vuk Jeremić ocenio je da vlast nije nedvosmisleno zabranila kopanje litijuma, što je najveća opasnosti za Srbiju i da je glas za Narodnu stranku siguran izbor da se to izbegne.

“To je veoma ozbiljna stvar, jer su u igri mnogo velike pare i interesi. Kopanje litijuma u Srbiji bi uništilo životnu sredinu i zato mora biti sprečeno i Rio Tinto mora biti odstranjen iz Srbije, što će biti još teže nego odbaciti francusko-nemački plan. To će zahtevati ozbiljne diplomatske i međunarodno-pravne akcije kako bi se sprečilo da Srbija bude prvo mesto na svetu na kojem se litijum kopa tamo gde žive ljudi”, rekao je Jeremić, a saopštila njegova stranka.

Jeremić je naveo da se litijum kopa u pustinjama Čilea, Amerike, Kine, Australije i na tim mestima ne žive ljudi, a da u Nemačkoj postoji u geotermalnim vodama i može se eksploatisati bez uništavanja životne sredine, dok je u Srbiji u čvrstom obliku rude jadarit.

On je izjavio da je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u Beogradu rekla da evropski plan podrazumeva defakto priznavanje Kosova i time otklonila sve dileme o značenju tog dokumenta.

“Zato taj plan mora biti nedvosmisleno odbačen, a očigledno je da ga vlast nije odbacila. Ako ne bude odbačen, Kosovo će postati član UN, što bi označilo početak daljeg rastakanja države i to ne bi bio poslednji ultimatum koji dolazi u Beograd, jer bi na stolu uskoro bio i ‘francusko-nemački plan 2’ za reviziju Dejtonskog sporazuma, odnosno položaja Republike Srpske”, naveo je Jeremić.

Jeremić je ocenio da samo institucije države Srbije mogu da zaštite Srbe na Kosovu i da bi zato na sever pokrajine trebalo vratiti institucije ukinute Briselskim sporazumom iz 2013. godine i kasnijim sporazumima.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x