Jeremić: Jedino što se u doglednoj budućnosti može postići je da Srbija postane član EEP

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen Utisak nedelje TV Nova
Podelite vest

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da se u doglednoj budućnosti može postići da Srbija uđe u Evropski ekonomski prostor (EEP), ocenjujući da se to “jedino u realnosti i nudi”, kao i da je „potpuno neizvodljivo“ da zemlja uđe u EU.

„Od Srbije se, međutim, u ovom trenutku traži da još neko vreme nastavi da gaji iluziju da ide ka članstvu u EU, odnosno da i mi i Evropa glumimo da idemo ka članstvu, a da cena za to bude da Srbija prizna samoproglašeno ’Kosovo’ kao nezavisnu državu. Zato je neophodno odbaciti ’francusko-nemački’ plan za nezavisnost Kosova i Metohije“, rekao je Jeremić u intervjuu za Sputnjik, prenela je danas Narodna stranka.

On je dodao da bi ponuda EU bila neprihvatljiva čak i da nam stvarno nude članstvo, a kamoli ovo pretvaranje.

“Evropskim partnerima je potrebno reći da je njihova ponuda neprihvatljiva i da bi saradnja trebalo da se nastavi pre svega u oblasti ekonomije, kao i da je Srbija spremna da nastavi sa unutrašnjim reformama ugledajući se na savremene evropske države“, istakao je Jeremić.

Lider Narodne stranke je naglasio da bi Srbija trebalo da redefiniše svoje odnose sa EU, tako da i formalno počne ta teži članstvu u EEP, koje podrazumeva sve što i članstvo u EU osim usaglašavanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom unije, koje bi značilo da Srbija mora uvede sankcije Rusiji.

„To je ozbiljan i racionalan put. To je politika koju nudimo ne samo na izborima raspisanim za 17. decembar, već za deceniju koja je pred nama, kadri da je sprovedemo u delo uz svu diplomatsku kompetentnost koja to zahteva“, zaključio je Jeremić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x