Jeremić: Poslanički klub Narodne stranke predložiće pregovaračku platformu za Kosovo i Metohiju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Vuk Jeremić; Foto: YouTube screen shot
Podelite vest

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da će poslanička grupa te stranke na sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji predložiti usvajanje pregovaračke platforme za nastup državnih organa i pozvaće predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je prihvati ili da, ako odbije, predstavi svoju platformu.

“Naša platforma bi trebalo da odražava državno jedinstvo i dobije podršku svih političkih aktera. Pregovori o Kosovu i Metohiji moraju biti uvedeni u institucionalni okvir i konačno mora da se zna za šta je ko ovlašćen i šta ko radi u vezi sa Kosovom i Metohijom”, rekao je Jeremić u Mladenovcu, gde je osnovan opštinski odbor Narodne stranke, saopštila je danas ta stranka.

Jeremić je istakao da će poslanici Narodne stranke na toj sednici “podvući crtu na dešavanja u poslednjih deset godina” i ukazati na direktno kršenje zakona i Ustava Srbije.

“Ukazaćemo da su 2013. godine u Skupštini Srbije usvojili Rezoluciju o Kosovu i Metohiji u kojoj su naveli da sve što se dogovori u Briselu mora da bude ispraćeno usvajanjem ustavnih zakona, kako bi sve bilo uvedeno u ustavni okvir Srbije. Nije, međutim, usvojen ni jedan jedini ustavni zakon, a predali su institucije države na severu, sudstvo, policiju, elektroenergetski sistem i dali su Prištini međunarodni telefonski pozivni broj”, dodao je Jeremić.

Predsednik Narodne stranke je ukazao da se država nedavno zadužila 370 miliona evra “za pokrivanje rupa u budžetu”, i dodao da se “nigde u svetu vlade u tehničkom mandatu ne zadužuju u inostranstvu”.

“To pokazuje kuda ide ekonomija Srbije, i to dok ekonomska kriza još nije dostigla punu snagu. Kakve crne rupe u budžetu, danas je tek kraj avgusta, ima još četiri meseca do kraja godine, a oni pokrivaju rupe”, rekao je Jeremić.

On je istakao i da je “policija pre 1. septembra potrošila budžet za celu 2022. godinu”.

“Ponudićemo predlog za sistemsko rešavanje proizvodnje hrane. Izdvajanje za poljoprivredu u naredne tri godine mora dostići 10 odsto državnog budžeta, a sada je tek četiri odsto, dok je prosek u EU blizu 30 odsto”, dodao je Jeremić.

On je rekao da će poslanici Narodne stranke predložiti da se u budžetu ustanovi posebna budžetska stavka u naredne tri godine kako bi se uložilo 100 milijardi dinara za sistemska rešenja u poljoprivredi, uključujući i navodnjavanje.

“U Albaniji se ovog trenutka navodnjava pet puta veća površina zemlje nego u Srbiji, a Srbija ima tri puta više obradivog zemljišta od Albanije. Ne govorim o Holandiji ili Italiji, nego o Albaniji. To je razlog da se duboko zamislimo i da predložimo sistemske mere”, zaključio je Jeremić.

Za predsednika Opštinskog odbora Narodne stranke Mladenovac izabran je Nikola Pešić, navedeno je u saopštenju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x