Jeremić: Prihvatanjem francusko-nemačkog predloga dobijamo stvaranje Velike Albanije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto BetaPhoto/Miloš Miškov/MO
Podelite vest

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je da će Srbija, ako predsednik Aleksandar Vučić prihvati francusko-nemački predlog, kao “nagradu” dobiti stvaranje Velike Albanije, jače gušenje slobode i demokratije i iskopavanje litijuma.

“Uz sve to, za par godina usledilo bi i plan ‘Šolc-Markon 2’ o rešavanju ‘otvorenog pitanja Bosne i Hercegovine’, odnosno o ukidanju autonomije Republike Srpske. U međuvremenu, u Srbiji bi na vlasti ostao Vučić, koji bi ubacio u petu brzinu i gazio nas još jače nego do sada, uz podršku Zapada”, rekao je Jeremić, a prenela Narodna stranka.

Jeremić je na izbornoj skupštini Opštinskog odbora Narodne stranke Savski venac ocenio da bi potpisivanje sporazuma značilo odustajanje od “tapije na Kosovo i Metohiju”.

On je podsetio da je Evropski parlament nedavno odlučio da se po ubrzanoj proceduri izdaju sve dozvole za strateške materijale, među kojima je i litijum.

“Litijuma na evropskom kontinentu u velikoj količini ima na tri mesta – u Nemačkoj, Češkoj i Srbiji. Sada bi da kopaju u Srbiji, kako bi testirali koliko je sve to otrovno i da li nekako može da se zaštiti životna sredina, pre nego što eventualno počnu da kopaju u Češkoj i Nemačkoj. Njima je za to potreban podanički režim u Srbiji, kojeg će hvaliti i davati mu medalje za hrabrost. Vučić im je idealan partner za takvu operaciju”, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da se zalaže za evropsku budućnost Srbije i ocenio da bi svi koji žele isto morali da se suprotstave “Šolc-Makronovom” planu, jer on vodi u, kako je naveo, nove sukobe i nestabilnost, a ne u evropsku budućnost.

“Stvaranje Velike Albanije bi značilo da srpska verska i kulturna baština za pet do deset godina više ne bi bila srpska, jer bi naši manastiri potpali pod nadležnost Albanske pravoslavne crkve. Jedini način na koji bi možda moglo da se spreči potpisivanje ‘Šolc-Makronovog’ plana je referendum na kojem bi se građani izjasnili o tom sporazumu”, naveo je Jeremić.

Jeremić je izjavio da je Narodna stranka pokrenula akciju prikupljanja potpisa građana za raspisivanje referenduma.

“Ako skupimo dovoljno potpisa, onda više nema rasprave u skupštini da li da se referendum raspiše ili ne, već bi skupština po zakonu morala da ga raspiše”, rekao je Jeremić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x