Jeremić: Srbija nije dobila ništa za priznavanje prištinskih dokumenata

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Vuk Jeremić; Foto: YouTube screen shot
Podelite vest

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je jedini ustupak u poslednjim pregovorima sa Prištinom, napravio Beograd odlukom da prizna dokumenta samoproglašenog Kosova, a da zauzvrat nije dobio ništa, navodeći da je tako “uvek u poslednjih deset godina”, od kada pregovara predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Jeremić je za današnji list “Nova” kazao da veruje da je Vučić taj ustupak učinio kako bi bez većih posledica u Briselu otkazao “Evroprajd”, nakon što je shvatio da je to izuzetno nepopularno.

“Upravo zbog toga će Narodna stranka predložiti skupštini institucionalni okvir kako da se pregovara u budućnosti, bez da na to utiču stvari poput toga da li se otrgao kontroli Velja Nevolja ili je neko od ministara uhvaćen u ovoj ili onoj aferi”, kazao je Jeremić, a saopštila Narodna stranka.

On je naveo da će poslanici te stranke na posebnoj sednici o Kosovu i Metohiji izneti precizne predloge kako da se jasnije definišu politika i pregovarački okvir za Kosovo i Metohiju, a izrazio je nadu da će po tim pitanjima biti moguće postići ako ne konsenzus, onda bar ogromnu većinu.

“Sve drugo se može ostaviti po strani, ali u slučaju Kosova i Metohije izuzetno je važno državno jedinstvo”, rekao je Jeremić.

Upitan o izjavi predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da je 2017. godine tražio da bude kandidat Srpske napredne stranke za predsednika Srbije, Jeremić je odgovorio da to besmislica.

“Pet godina je Ana Brnabić to držala u sebi i eto danas je odlučila da tu ‘tajnu’ otkrije? Ne mislim da bilo ko može da poveruje u takve besmislice. To da Vučić koristi sadašnju i buduću premijerku za plasiranje tako očiglednih laži je dobar pokazatelj gde nas je ova vlast dovela”, izjavio je Jeremić.

Govoreći o odluci da Ana Brnabić ponovo bude premijerka, Jeremić je rekao da je u Srbiji uspostavljena “nakaradna diktatura” u kojoj se za sve pita Vučić, koji je i mandatar i ministar i čelnik svih institucija i preduzeća.

“Nema razloga da diskutujemo o ostalima. To je razlika između Narodne stranke i većine ostalih stranaka koje nisu u vlasti – mi nastavljamo da ‘prozivamo’ direktno Vučića, drugi su to prestali da čine”, rekao je Jeremić.

Kako je naveo, neće biti otvaranja rudnika litijuma kod Loznice.

“Mi to nećemo dozvoliti, kao ni naši partneri iz Zajedno, Ne davimo Beograd i Demokratske stranke. Našim nastupom u skupštini pomoći ćemo da se stvori još veći otpor nego što je bio na prethodnim protestima, a bio je dovoljno veliki da vlast krene da ‘diže ručnu’, bez obzira na tajne obaveze prema stranim partnerima”, rekao je Jeremić.

On je dodao da će u skupštini biti vidljive razlike između sadašnjeg i prethodnog saziva, koji je ocenio kao katastrofalan.

“U ovom sazivu će potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić biti šef najveće opozicione poslaničke grupe. U parlamentu će govoriti Siniša Kovačević, Vladimir Gajić, ali i drugi saborci iz našeg poslaničkog kluba, poput Stefana Jovanovića, Sande Rašković Ivić, Borislava Novakovića i drugih”, rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, u skupštini više neće moći da se “vozi na autopilotu” kao do sada.

“Biće postavljene brane samovolji, čerupanju i uništavanju Srbije. To će biti učen i obrazovan nastup. Narodnjaka ima 11, a podršku nam daje i Vladeta Janković, koji je ostao u našem poslaničkom klubu. Ja imam privilegiju da im budem ‘trener’ i da radim sa njima, pre svega sa kapitenom Aleksićem. Ovaj tim će napraviti razliku kako u skupštini, tako i u srpskoj politici uopšte”, dodao je Jeremić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x