Jeremić: Uvesti služenje vojnog roka po ugledu na Austriju i Švajcarsku

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Vuk Jeremić; Foto: YouTube screen shot
Podelite vest

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je Srbiji u 21. veku neophodna jaka i dobro obučena vojska, a pošto se opredelila za vojnu neutralnost jedini način da se to postigne je uvođenje služenja vojnog roka, fleksibilnog i savremenog, kao u Austriji ili Švajcarskoj.

“Iskusna i stručna diplomatija je ključno oružje u rukama malih naroda, pogotovo onih kojima su istorija i geografija takve da su neizbežno opterećeni bezbednosnim izazovima, ali ta diplomatija mora biti potpomognuta autonomnim kapacitetom da se narod i država odbrane ukoliko okolnosti to zahtevaju”, rekao je Jeremić u Paraćinu, gde je održana izborna skupština Opštinskog odbora Narodne stranke, prenela je ta stranka.

Kako je ukazao, “teško je porediti se sa Izraelom, po bilo kom kriterijumu, ali niko ne može da spori da se od njih mnogo toga može naučiti”.

Jeremić, koji je bivši ministar spoljnih poslova Srbije i bivši predsednik Generalne skupštine UN, naveo je da na Bliskom istoku bukti rat i da bi ono što se događalo prethodnih dana moglo da bude “ništa u odnosu na ono što će se događati u narednim danima”.

“Više bih voleo da Srbija u budućnosti mnogo više bude Izrael, a mnogo manje Hamas. Nisam siguran da je to danas slučaj, iako su Srbi na Kosovu i Metohiji najugroženiji narod zapadno od ukrajinskog fronta. Dao Bog da jednog dana i u Srbiji svest naroda bude kao u Izraelu oko toga šta je ono oko čega sebi možemo da dozvolimo da se svađamo i delimo, a oko čega ne. Svi moramo biti kao jedan kada su narod i država u opasnosti”, rekao je Jeremić.

On je upitao “da li smo u stanju da odbranimo naš narod i državu na Kosovu i Metohiji”.

“Događaji u poslednjih nekoliko nedelja ne pružaju nam sigurnost s tim u vezi. Izazovi i neprijatelji neće otići sami od sebe. Moramo se na ozbiljan način konsolidovati kao narod i država i izaći sa strateškim rešenjima za 21. vek ako ne želimo da ovaj vek bude poslednji u istoriji srpskog naroda”, dodao je Jeremić.

On je naveo da nedavni događaji u Banjskoj predstavljaju upozorenje da neko može da zapali situaciju na Kosovu i Metohiji preko noći.

“Moramo što pre pojačati kapacitete da autonomno odbranimo narod i svetinje na Kosovu i Metohiji, a to mogu uraditi samo institucije Srbije, ukinute Briselskim sporazumom 2013. godine. Nema tog paravojnog i tajnog mehanizma koji je u stanju da na trajan način odbrani srpski narod i naše svetinje”, rekao je Jeremić.

“Institucije države Srbije, rasformirane Briselskim sporazumom, moraju ponovo biti uspostavljene na Kosovu i Metohiji, pre svega civilna zaštita, potom pravosuđe i na kraju policija. Da bismo to uradili, moramo nastupiti institucionalizovano kao država Srbija kroz odluke skupštine koje će izvršna vlast sprovesti u delo. Ne tajno, ne ispod stola, ne na način koji može da se završi naopako, nego kako Ustav i zakoni to nalažu”, dodao je Jeremić.

On je pozvao predsednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića da po hitnom postupku zakaže sednicu skupštine o Kosovu i Metohiji na kojoj bi bila dogovorena jasna, principijelna i čvrsta državna politika.

“Svaki sledeći korak je nezamisliv ako ostane na snazi ‘francusko-nemački’ plan za nezavisnost Kosova i Metohije, jer on jasno i nedvosmisleno predviđa potpuno zaokruživanje nezavisnosti ‘Kosova’ uz saglasnost Srbije, koja je za sada data usmeno”, rekao je Jeremić.

“Srbija mora biti spremna da se brani, a da bi to bilo moguće, mora se postići dogovor o elementarnim pitanjima ili ćemo završiti u frustraciji, biće nam neko drugi kriv i ostaće samo gorčina i pepeo”, zaključio je Jeremić.

Za predsednicu Opštinskog odbora Narodne stranke Paraćin izabrana je Iva Matić. Izabrani su i delegati za stranačku skupštinu, zakazanu za 22. oktobar.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x