Jeremić: Vučić razmatra nove nepovratne ustupke na Kosovu i Metohiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto BetaPhoto/Miloš Miškov/MO
Podelite vest

Lider Narodne stranke (NS) Vuk Jeremić izjavio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić “razmatra nove nepovratne korake” na Kosovu i Metohiji, koji bi predstavljali nastavak nepovratnih ustupaka učinjenih u prethodnih deset godina, saopšteno je iz te NS.

“Kada se na međunarodnoj pozornici učine ustupci koji se formalizuju, onda više nema nazad, nema povratka u pređašnje stanje, osim možda ratom, o kojem ne bismo smeli da razmišljamo”, rekao je Jeremić u Topoli, gde je razgovarao sa predstavnicima odbora Narodne stranke iz Šumadije.

Jeremić je upitao “pod kakvim je to Vučić pritiscima” ako je predsednik do juče ponavljao da se sa Srbijom više ne razgovara jezikom ucena i pritisaka i da nikada nije bila jača, te da njega cene svuda u svetu i rado ga primaju.

“Neka se odupre pritiscima, ako je tačno to što je govorio”, rekao je Jeremić.

Istakao je da se hitno mora zaustaviti “slobodan pad Srbije po pitanju Kosova i Metohije”.

“To znači da se zaustavi odlazak Srba sa Kosova i Metohije, kao i dalja međunarodna afirmacija samoproglašenog Kosova, tako da Priština više nikada ne uđe ni u jednu međunarodnu organizaciju”, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da Narodna stranka ima “čvrstu i nepokolebljivu kosovsku politiku”, ali da se ne bi trebalo odavati iskušenju uzvikivanja parola “posle kojeg se čovek oseća bolje, dok se u stvarnosti ništa ne dogodi”.

“Neodgovorno je svesti politiku na izvikivanje parole ‘Kosovo je Srbija’, nego je potrebno voditi istinski državotvornu politiku. To znači da ekonomiju dovedemo na nivo da možemo drugačije da razgovaramo i sa Albancima i sa svima drugima, kao i da vojno-bezbednosni aparat dovedemo ne bitno drugačiji nivo od današnjeg, a i da značajno popravimo demografsku sliku Srbije. To su procesi koji moraju da teku paralelno sa diplomatskim angažovanjem”, rekao je Jeremić.

Naveo je da do sada nije iznet nijedan dovoljno ubedljiv argument za uvođenje sankcija Rusiji.

“Neka Vučić kaže čime nam se preti, on je taj koji razgovara sa liderima Francuske i Nemačke Emanuelom Makronom i Olafom Šolcom, umesto što šalje predstavnike navodno opozicionih stranaka na televiziju da nam govore kako će nemačke firme otići iz Srbije ako ne uvedemo sankcije Rusiji. Nisam baš ubeđen da je tako, jer u Srbiji dobijaju enormne  subvencije i ostvaruju veliki profit”, rekao je Jeremić.

On je naveo da Vučić “namerno najavljuje katastrofu i treći svetski rat, jer onda svi ćute pošto se boje rata”, kao i da “odnosi u svetu jesu opterećeni zbog sukoba Rusije i Ukrajine, ali ne toliko da sutra neće izaći sunce”.

“Juče je otvorena velika nemačka fabrika u Srbiji. Na otvaranju je bio i nemački ambasador, nije baš delovalo kao da se spremaju za odlazak”, dodao je Jeremić.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije i predsednik Generalne skupštine UN, naveo je da “Srbija nije u srcu uragana i da se u Srbiji neće dogoditi katastrofa, osim možda one koju bi mogla da izazove aktuelna vlast svojom nestručnošću”.

Zaključio je da “zbog rata Ukrajine i Rusije najviše pate te dve države i Evropa, dok su na dobitku tehnološke supersile, SAD i Kina”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x