JESENJA RAZGLEDNICA Jelašničke klisure (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

JELAŠNIČKA KLISURA: PD Preslap
Podelite vest

Planinari i rekreativci proveli su predivan dan u Jelašničkoj klisuri. Nedelja je bila obojena u zlatne i žute jesenje nijanse, prelazeći preko i oko stena, okupanih suncem, kaže za Vidi Srbiju Miroslav Dokman.

Planinarsko društvo “Preslap” uspešno je 15. novembra organizovalo drugu akciju obilaska Jelašničke klisure, a akciju su podržali Grad Niš i Gradska opština Niška Banja. Akcija je izvedena uz saglasnost Zavoda za zaštitu prirode Srbije, i stroge uslove koje je Zavod propisao, kao upravljač Specijalnog rezervata prirode “Jelašnička klisura”.

Kada se u laganom ritmu prođe Jelašničkom klisurom i njenom okolinom, kada se pogledom obuhvati sav taj splet stena i litica u srcu Suve planine, vidi se toliko prirodnih lepota i inspiracije na tako malom i uskom prostoru, kakav obuvata Jelašnička klisura.

Ovo područje je veliko prirodno bogatstvo za Niš i okolinu, i potrebno je da bude pod režimom zašite, a pažljivo, stručno i savesno iskoristiti sve potencijale koje klisura poseduje, za razvoj turizma, sporta i aktivnog odmora.

The gallery was not found!

Na akciji Planinarskog društva “Preslap” učestvovalo je oko 150-oro planinarki i planinara, a akcija je imala i međunarodni karakter, zahvaljujući učešću jedne planinarke iz Južne Afrike i jedne planinarke iz Zambije. Učesnici su bili svih uzrasta.

Na pravi pogled, čini se da se ne može pronaći staza između stena Jelašničke klisure, a u stvari Jelašnička klisura se može obići trasom koja je čak i mnogo više rekreativna, nego klasična planinarska. Trasa je bila duga 13 kilometara, a Planinarsko društvo “Preslap” odredilo je da se u prvom delu akcije obiđu prirodne atrakcije na desnoj strani klisure, iznad desne obale Jelašničke reke, a da se u drugom delu akcije učesnici prebace na levu stranu. Tako su učesnici u prvom delu, sa par vidikovaca posmatrali najviši venac Suve planine, sa vrhovima Trem, Sokolov kamen i Mosor, te dubinu Jelašničke klisure. Glavna odredišta u prvom delu akcije bile su stenovite formacije Prozorac i Carevo korito, te vrh Radov kamen (580 m). Sa atraktivnog Prozorca, otvora u steni, koji je nastao prirodni putem, vidi se selo Jelašnica. Sa Radovom kamena, vidi se najviši deo Suve planine, a pogled seže i do grada Niša.

Sa Radovom kamena, učesnici su se spustili u selo Čukljenik. U ovom selu, družina je prešla preko reke i potom je sa vidikovaca na levoj strani klisure, posmatrala predeo na kome je bila par sati pre toga, onaj na desnoj strani klisure. Osim ovog pogleda, glavne atrakcije na levoj strani su “rimske stepenice”, isklesane na par mesta u stenama, i vidikovac Inatovac (447 m). Posle Inatovca, usledio je lagani silazak u selo Jelašnica, gde je bio obezbeđen i besplatan ručak za sve učesnike.

Kako Planinarsko društvo “Preslap”, na akcijama koje podržava Grad Niš, obavezno u sadržaj unosi i edukativnu komponentu, ovoga puta tema je bilo lekovito bilje sa područja Suve planine u juga Srbije, njegovo prepoznavanje, branje i upotreba, a predavanje je održao i brojne savete dao Novica Vidojković iz sela Kunovica, poznati sakupljač lekovitog bilja.

Akciju je vodio Petar Ratković, meštanin sela Jelašnica, koji odlično poznaje svaki kamen u Jelašničkoj klisuri, koji je svojim pričama o ovom kraju dodatno obogatio akciju.

Planinarsko društvo “Preslap” jedan je od partnera Turističke organizacije Niš, u cilju promovisanja okoline Niša, pa i Jelašničke klisure, i privlačenja gostiju koji bi ovde proveli svoj aktivni odmor.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x