Još sedam dana za prijavu za dobrovoljno služenje vojnog roka, povećana mesečna primanja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Gostovanje potpukovnika Zorana Filipovića u Jutarnjem programu - foto: RTS video Printscreen
Podelite vest

Kandidati koji žele da dobrovoljno odsluže vojni rok pod oružjem, imaju mogućost da se u narednih nedelju dana prijave, kako bi u stroj Vojske Srbije stali još tokom decembra ove godine. Osim u centrima Ministarstva odbrane, dobrovoljci se, od skoro, mogu prijavljivati i preko portala e-Uprave i na šalterima “Pošte Srbije”.

Potpukovnik Zoran Filipović iz Ministarstva odbrane rekao je u Jutarnjem programu RTS-a da su povećana novčana primanja vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka, da je prijava pojednostavljena. Prema njegovim rečima, do sada su za šest meseci dobrovoljnog služenja vojnici primali oko 125.000 dinara, a od sada će oko 208.000.

Takođe, dodaje, ispravljen je paradoks da su slušaoci kursa za rezervne oficire imali manja primanja od vojnika. Oni će od sada kumulativno dobijati 226.000 dinara.

Kada je reč o proceduri primanja u profesionalnu vojsku, potpukovnik Zoran Filipović naveo je da je ideja svi vojnici već tokom služenja dobrovoljnog vojnog roka obave neophodne procedure za prijem u profesionalnu službu.

“Dovoljan je jedan lekarski pregled, čim je sposoban za dobrovoljno, sposoban je za prijem u profesionalnu službu. Bezbednosne i fizičke provere se vrše tokom dobrovoljnog služenja”, dodao je potpukovnik Zoran Filipović.

Kandidati koji žele da se prijave za dobrovoljno služenje vojnog roka mogu aplicirati preko e-uprave i u poštama Srbije. Prema njegovim rečima, služenje vojnog roka traje šest meseci i vrši se u jednoj od tri kasarne u Somboru, Leskovcu i Valjevu.

Nakon toga, upućuju se u centre za specijalističke obuke, među kojima su oni u Batajnici, Nišu, Kruševcu, Požarevcu. Posle tri meseca obuke u tim centrima, počinje kolektivna obuka za profesionalnu službu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x