Jovanović: Bez vakcinisanja dece trećom dozom, omikron nije ušao u Srbiju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Direktorka Instituta za javno zdavlje “Batut” Verica Jovanović izjavila je danas da vakcinisanje dece trećom – buster dozom trenutno nije praksa ne samo kod nas nego ni u svetu i da tako ostaje do daljeg.

Ona je rekla za RTS rekla da je u Srbiji mali broj dece vakcinisan, ali da se nastavlja vakcinacija mladih od 12 do 18 godina. Govoreći o epidemijskoj situaciji u Srbiji, navela je da podaci o broju inficiranih u školama, odnosno u populaciji tog uzrasta, pokazuju da deca mogu da krenu u školu.

“Analizom epidemiološke situacije u ovom trenutku možemo reći da je sasvim dozvoljeno i prihvatljivo pohadjanje nastave u školama. Podaci koji govore o broju inficiranih u školama, odnosno u populaciji dece tog uzrasta ukazuju da djaci mogu da krenu u školu i ona sutra polaze u školu po klasičnom modelu nastave”, navela je Jovanović.

Ona je rekla da novi soj virusa – omikron, otkrivenom u Južnoj Africi, nije ušao u Srbiju.

“Njegova osnovna karakteristika je da može da dovede do ponovne infekcije osoba koje su već preležale kovid u prethodnom periodu, i postoje pretpostavke da može da zaobidje imunitet. Zato postoji velika predrostrožnost i apeluje se na primenu svih zaštitnih mera i na praćenju svih onih ljudi koji dolaze sa teritorije Južne Afrike i zemalja koje su u okruženju”, istakla je Jovanović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x