Jovanović (Narodna stranka): Skupština da odbaci nemačko-francuski plan

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: narodna.org.rs
Podelite vest

 Poslanik Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je danas da je neophodno da Skupština Srbije odbaci “nemačko-francuski” plan o Kosovu i Metohiji, jer ugrožava teritorijalnu celovitost i državni suverenitet, i da je ta stranka podnela rezoluciju kojom se taj plan odbacuje i jasno definiše državna politika u kosovskim pregovorima.

Kako je saopšteno iz Narodne stranke, Stefanović je za televiziju Nova S izjavio da je “veoma opasan pristanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se statusni pregovori vode u okviru Kvinte, koju čine sponzori kosovske nezavisnosti, umesto da se pregovori o budućem statusu Kosova i Metohije vode u Savetu bezbednosti, kako predviđa Rezolucija 1244”.

Jovanović je istakao da će Vučić današnju sednicu Skupštine Srbije “iskoristiti za samopromociju i da će građani i poslanici od njega čuti opšta mesta, kuknjavu, prenemaganje i svađu sa opozicijom”, što je, kako je naveo, neprihvatljivo s obzirom na to u kakvoj se poziciji Srbija trenutno nalazi.

“Da je želeo ozbiljnu diskusiju, predsednik Srbije bi pre sednice dao u skupštinsku proceduru ‘nemačko-francuski’ plan kako bi poslanici mogli da se upoznaju sa sadržinom tog dokumenta. Ovako, čućemo od njega kuknjavu i ne očekujem da će poslanicima i javnosti predstaviti plan, osim u opštim mestima”, rekao je Jovanović.

On je naveo da je Kancelarija za Kosovo i Metohiju skupštini podnela tehnički izveštaj u kojem nema ni reči o “nemačko-francuskom” planu.

“Narodna stranka je juče podnela Skupštini rezoluciju o Kosovu i Metohiji, a primile su je sve poslaničke grupe i danas će moći da se o njoj izjasne. Sednica mora da se završi dokumentom kojim će biti jasno definisana državna politika po pitanju Kosova i Metohije”, rekao je Jovanović.

Istakao je da će poslanici Narodne stranke ozbiljno pristupiti skupštinskoj raspravi, jer je reč o najvažnijem državnom i nacionalnom pitanju.

Rezolucija o principima za pregovore i zaštiti nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji, koju je podnela Narodna stranka, predviđa odbacivanje “nemačko-francuskog” plana i da se razgovori o budućem statusu moraju voditi isključivo u Savetu bezbednosti UN, kako to predviđa Rezolucija 1244.

Statusni razgovori bi trebalo da se vode “na principima suštinske autonomije u skladu sa najvišim međunarodnim standardima i garantijama”, piše u rezoluciji Narodne stranke.

“Vlada Srbije se tim dokumentom obavezuje da vodi aktivnu diplomatsku kampanju u cilju sprečavanja članstva ‘takozvanog’ Kosova u Ujedinjenim nacijama, Unesku, kao i u drugim međunarodnim organizacijama”, navodi se u saopštenju Narodne stranke.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x