Jovanović: Poster je politički kič i sitno udvorištvo zarad ličnog ćara

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube N1 video printscreen
Podelite vest

Pre skoro dva meseca postavljena je dobrodošlica predsedniku Srbije Aleksandru Vučicu u vidu gigantskog postera preko cele fasade najvećeg niškog hotela “Ambasador” u srcu Niša. Vučić bio i otišao, a poster ostao, sociolog to naziva “političkim kičem”.

Govoreći za Dan uživo na TV N1, Jovanović je istakao da je u prošlosti ovaj hotel bio simbol grada i da su ga sve Nišlije volele. Po njegovim rečima privatni gazda ne bi trebalo da ruši tu “sliku”, jer privatna svojina nije lična, i ima društveni karakter.

” On (vlasnik hotela) je na ovaj način pokazao svima nama da je iz nekakvih razloga sitne, male politike i svog ćara od vlasti to uradio. Ogroman poster, ali nikakav kulturni dobitak za ovaj grad”, kazao je Jovanović.

Kada je postavljen, uoči Vučićeve posete Nišu, vlasnik hotela je kazao da je poster izraz zahvalnosti predsedniku za sve što je učinio za privrednike Niša. Sada, posle dva meseca, vlasnik objašnjava da ne zna koliko će dugo da stoji na fasadi njegovog hotela, ali “pošto se bliže izbori, neka stoji i dalje”.

“Čin sitnog udvorištva. Čak i da je Vučić mnogo učinio za privrednike Niša, neka mu daju plaketu ili pozovu na neki događaj. Ovako, ova grandomanija ukazuje na vrlo nizak kulturni status i  oligarhije na vlasti i  onih koji bi da im se udvaraju ne bi li ih šefovi malo pomilovali po glavi”, ističe sociolog.

Po Jovanovićevim rečima, poster predsednika u natprirodnoj veličini ne oslikava Nišlije, jer su reakcije različite, a ima i onih kojima ozbiljno smeta i u estetskom i simboličkom smislu. Najviše je onih koji glume da im to ne smeta, smatra.

“Ne bih ja Nišlije mnogo kritikovao, jer su u svoje vreme itekako znale da kada je potrebno javno i masovno kažu šta misle”, zaključio je Jovanović .

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x