Jovanović: SAD neće dostaviti srpskoj vladi dokaze o Vulinu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO
Podelite vest

Bivši diplomata Vladislav Jovanović izjavio je danas da Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) neće dostaviti srpskoj vladi dokaze o umešanosti direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina u međunarodni šverc droge i oružja, jer to kako je rekao, nije praksa.

Jovanović je agenciji Beta kazao da nije praksa američke vlade da svoje odluke naknadno dokazuje ili potvrđuje.

“Takve odluke su kasacione prirode, dakle, nema odstupanja. SAD smatraju da je definitivno utvrđeno ono što se na teret stavlja Vulinu i da o tome nema šta da se razgovara. Ne verujem da bi američka vlada ušla u razgovor s bilo kojom stranom čije su pojedince ozloglasili teškim optužbama”, rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, američka vlada ne otkriva izvore svojih saznanja.

“To što mi očekujemo da nam SAD dostave dokaze o Vulinu je prirodno, ali oni do sada nisu ulazili u dijalog o nečemu što su već utvrdili i što smatraju apsolutnim. Ne verujem da će nam bilo šta dostaviti iz razloga da ne bi otkrivali izvore svojih saznanja, a i zbog prepotencije svoje sile i moći”, objasnio je Jovanović.

Komentarišući političke optužbe da je direktor BIA Aleksandar Vulin koristio svoje pozicije da omogući maligni uticaj Rusije u Srbiji, Jovanović je kazao da i pored toga SAD ne žele da naruše odnose sa Srbijom.

“SAD ne žele da vide Vulina na mestu šefa BIA, ali će pokušati da diskretno porazgovaraju sa srpskim vlastima da ovaj problem u odnosima neutrališu”, ocenio je bivši diplomata.

Jovanović je rekao da ne očekuje da direktor BIA bude smenjen.

“Ako bi Srbija pristala da smeni Vulina zbog optužbi iz SAD, bez konkretnih dokaza, onda bi ona pristala da abdicira od sopstvenog suverenog odlučivanja”, zaključio je Jovanović.

Direktor Bezbednosno informativne agencije Aleksandar Vulin stavljen je na crnu listu SAD zbog umešanosti u međunarodni organizovani kriminal, ilegalnu trgovinu narkoticima i zloupotrebu javne funkcije, objavljeno je na sajtu američkog Ministarstva finansija.

Navodi se da je Vulin je održavao obostrano koristan odnos sa srpskim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem, koji se takođe nalazi pod sankcijama SAD, pomažući mu da se njegove ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije.

“Vulinovi postupci su unapredili korupciju u institucijama vlasti u Srbiji. Ova dela uključuju korišćenje njegovog autoriteta radi lične koristi, uključujući umešanost u lanac trgovine drogom. On je koristio svoje javne pozicije da podrži Rusiju, omogućujući maligni uticaj Rusije, čime je umanjena bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana, a Rusiji obezbeđena platforma za dalje širenje svoj uticaja u regionu”, piše na sajtu Ministarstva finansija SAD.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će Vulin biti procesuiran ukoliko američka vlada dostavi dokaze o umešanosti direktora BIA u trgovinu drogom i oružjem.

Američki ambasador Kristofer Hil izjavio je da su SAD “vrlo pažljivo” posmatrale aktivnosti direktora (BIA) Aleksandra Vulina i da su zaključile da Vulin nije neko koga žele vide u SAD, niti da imaju kontakte sa njim.

Hil je rekao da su sankcije Vulinu uvedene kako bi se zaštitile Sjedinjene Države, a podrazumevaju da Vulinu ne može da bude odobrena američka viza niti da on može da sklapa poslovne ugovore u toj zemlji.

Američki ambasador je istakao da su odnosi SAD i Srbije “dobri” i da se “poboljšavaju”, dodajući da je Srbija jasno stavila do znanja da želi da se pridruži Zapadu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x