Jubilarni 10. Simpozijum o zaštiti karsta na Zlatiboru

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: TO Zlatibor
Podelite vest

Jubilarni 10. Simpozijum o zaštiti karsta tradicionalni naučno-stručni skup koji od 1991. godine organizuje Akademski speleološko – alpinistički klub iz Beograda, ove godine se održao na Zlatiboru tokom vikenda 14. i 15. oktobra.

Simpozijum je počeo u subotu 14. oktobra, u sali Inovacionog biznis centra prilikom čega se obratio predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović i prisutnima poželeo uspešan rad i prijatan boravak na Zlatiboru.

Glavni cilj ovog Simpozijuma je da okupi ljude koji se bave istraživanjem kraških područja, kao i problemima njihove zaštite. Teme koje će biti obrađene na Simpozijumu obuhvatiće: rezultate speleoloških istraživanja, geologiju i geomorfologiju karsta, vode u karstu, biospeleologiju, probleme zaštite životne sredine u karstu, istoriju istraživanja karsta.

Foto: TO Zlatibor

Deseti Simpozijum o zaštiti karsta podržali su: Opština Čajetina, Odbor za kras i speleologiju SANU, Društvo geomorfologa Srbije, Komisija za karst Srpskog geološkog društva, Geografski institut “Jovan Cvijić” SANU i Savez speleoloških organizacija Srbije (SSOS).

Članovi Akademskog speleološko-alpinističkog kluba Beograd obavili su krajem jula speleološka istraživanja na Zlatiboru, u ataru sela Rakovica, Gostilje i LJubiš, gde su uz pomoć meštana locirali, istražili i topografski snimili još sedam pećina i jama koje ranije nisu bile poznate stručnoj javnosti. Istraženo je i topografski snimljeno više od 30 pećina i jama koje se nalaze u području ova tri sela na jugu i jugoistoku opštine, i to mahom kaskadnog tipa, mada ima i klasičnih jama. Ono što odlikuje ovo područje je relativno dugotrajan razvoj kraškog procesa – pećine i jame su prilično stare, i najčešće nisu hidrogeološki aktivne.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x