Jugoslovenska kinoteka: Letnji program – vremeplov kroz istoriju filma

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Jugoslovenska kinoteka
Podelite vest

Jugoslovenska kinoteka objavila je da od 10. jula do prvih dana septembra traje letnji program koji je koncipiran kao svojevrsni vremeplov kroz istoriju filma.

Ponedeljkom će u fokusu biti filmovi iz tridesetih godina 20. veka, utorkom iz četrdesetih godina i redom do nedelje, koja je posvećena devedestim godinama.

Tokom osam sedmica biće prikazano po osam reprezentativnih ostvarenja iz svake dekade, piše na sajtu Kinoteke.

U prvoj sedmici se prikazuje film “Anđeli garava lica” (1938) Majkla Kertiza, potom  “Arsenik i stare čipke” (1943) Frenka Kapre, a zatim “Džungla na asfaltu” (1950) Džona Hjustona.

Slede “Lepotica dana” (1967) Luisa Bunjuela, “Beri Lindon” (1975) Stenlija Kjubrika, “Dečko koji obećava” (1981) Miloša Radivojevića i “Evita” (1996) Alana Parkera.

Od 17. jula, moći će da se vide filmovi Viktora Fleminga, Hauarda Hoksa, Mikelanđela Antonionija, Karlosa Saure, a od 24. jula, one u kojima su igrali Marlen Ditrih, Džejms Din, Džek Nikolson.

U avgustovskom delu programa su “Divlje jagode” (1957) Ingmara Bergmana, film “Skupljači perja” (1967) Aleksandra Saše Petrovića i američki “E.T.” (1982) Stivena Spilberga.

Na programu su i klasici “Moderna vremena” (1936) Čarlija Čaplina, “Treći čovek” (1949) Karola Rida, “Rozmarina beba” (1968) Romana Polanskog.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x