Kako sprečiti nesreće u lovu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vidi Srbiju
Podelite vest

Proleće i leto su periodi svakodnevnih jutarnjih i večernjih grupnih lovova na prepelice, ali i lovova na divlje svinje dočekom, najčešće na kukuruzištima u kojiima je nalivanje zrna u toku . Lov prepelica sa kerovima u ovom periodu je svakako atraktivniji, ali se i divlje svinje moraju loviti.

Visina šteta od njih ume da bude takva da ozbiljno ugrozi opstanak nekog lovačkog udruženja, pa lovci iz svojih džepova izvlače i posledni dinar da pokriju ovaj trošak. Drugi razlog za odvijanje ovih lovova je obaveza lovaca da pojačanim odstrelom u skladu sa odlukama nadležnih državnih organa vrše redukciju divljih svinja u sprečavanju širenja bolesti afričke kuge, i gde su lovci praktično prva i jedina linija odbrane.

Česte kiše ove godine doprinele su bujnosti vegetacije koja je uticala na preglednost terena te senažalost nesreće poput one iz Gadžinog Hana dešavaju

Naime, lovac P.M. (53), koji je preminuo nakon ranjavanja u lovu u ataru ovog sela u opštini Gadžin Han, pogođen je hicem iz lovačke puške u butinu, a iskrvario je na putu do Zadravstvene stanice u Donjem Dušniku,

Kobni hitac, kako se osnovano sumnja, ispalio je drugi lovac koji je sa P.M. bio u lovu na divlje svinje. Prema prvim nalazima istrage u pitanju je nesrećni slučaj, ali će tačan i zvaničan uzrok stradanja biti poznat pošto policija i nadležno tužilaštvo obave uviđaj i ispitaju sve okolnosti.

Zato u skladu sa važećim propisima podsećamo:

Pre polaska u lov treba imati lovnu kartu i obrasce dozvola koji se dobijaju od ovlašćenog lica korisnika lovišta.

Ukoliko lovac poseduje samo lovnu kartu, a ne i člansku koju dobija od udruženja gde je platio članarinu, može loviti isključivo komercijalno, odnosno mora platiti ono što je predviđeno cenovnikom za taj lov.

Ukoliko poseduje samo lovnu kartu, ne može besplatno loviti u gostinskim lovovima.

Grupa mora imati najmanje tri člana i bar jednog psa koji ima odgovarajući ispit, čime se značajno smanjuje gubljenje divljači.

Pravi zaljubljenici u lov, vode računa o nizu detalja, pa tako i o odevanju.

Delovi maskirnih vojnih i policijskih uniformi, nisu dozvoljeni, a narandžasti marker prsluk je obavezan.

Oružje se transportuje u odgovarajućoj futroli ili koferu. Do ulaska u lovište, puške moraju biti preklopljene, kao i dok se lovci pozdravljaju pri susretu u lovištu ili u vreme zajedničkog doručka.

Bezbednost mora biti na prvom mestu!

Svako preuzimanje divljači od lovačkog psa ili kolege i priprema za transport (visak, lovačka torbica,prsluk) podrazumeva preklapanje puške!

Konzumiranje alkohola nije dozvoljeno, a posle lovačkog doručka otpatke ne ostavljati u prirodi, već ih ubaciti u automobili ili spaliti, ali na već založenoj kontrolisanoj vatri koja se ne može proširiti.

Pravi lovac brine o prirodi jer je ona i stanište divljači.

Pri fotografisanju u lovu,treba voditi računa o izgledu učesnika, položaju oružja, a posebno o odnosu prema odstreljenoj divljači. Fotografija je trajna uspomena  na boravak u prirodi i eventualni rezultat u lovu, ali i problem kada neodgovarajuća dospe na društvene mreže i tako postane argument zagovornicima zabrane lovljenja.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x